KATEGORIJE

O inovacijama u pomorskom sektoru

18.09.2023. / vijesti / gospodarstvo

U organizaciji Sveučilišta u Rijeci u četvrtak i petak. 14. i 15. rujna 2023. održan je međunarodni skup koji je okupio znanstvenike, gospodarstvenike, inovatore, potencijalne investitore te edukatore iz Hrvatske, Slovenije i Belgije, s ciljem rasprave o potencijalu koji tehnološke inovacije u pomorskom sektoru donose gospodarstvu, znanosti te zajednici.

Skup je održan u okviru međunarodnog projekta ”Inno2Mare”, koji objedinjuje 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije, a financiran je bespovratnim sredstvima programa ”Obzor Europa”. Projekt je usredotočen na digitalnu i zelenu tranziciju pomorskog sektora te prekograničnu suradnju i jačanje kapaciteta inovacijskih ekosustava i ”plavog” gospodarstva jadranske Hrvatske i zapadne Slovenije. U okviru projekta razvijaju se i konkretne inovacije u sferi ekoloških modela propulzije te korištenja umjetne inteligencije i digitalnih alata u pomorskom prijevozu.

Skup je otvorila prof. dr. sc. Senka Maćešić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci, koja je ujedno i voditeljica projekta. Dok je prvi dan bio posvećen tehničkoj provedbi samog projekta, drugog je dana, u suradnji s Centrom za tehničku kulturu Rijeka, održana panel-rasprava ”Inovacije u pomorskom prijevozu kao doprinos održivim zajednicama”. Uvodno predavanje održao je Deepak Mehta, belgijski stručnjak za razvoj gospodarskih ekosustava, dok su u panel-raspravi sudjelovali prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci; Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PRIGODA, Teuta Duletić, izvršna direktorica Lurssen Design Centra Kvarner; Donatan Balog, zapovjednik LNG brodova i inovator te Stevica Kuharski, partner u investicijskom fondu Fil Rouge Capital. Iako su panelisti iznijeli različite perspektive na tehnološke trendove i inovacije u pomorskom sektoru, se složili su se u pogledu značaja pomorskog sektora u tranziciji ka održivim modelima razvoja te vitalne važnosti razvoja odgovarajućih znanja i vještina koje su nužne kako bi se osigurala zaposlenost novih generacija pomoraca i stručnjaka u pomorskom sektoru. Skup je završio brainstormingom o temi razvoja, privlačenja i zadržavanja talenata u pomorskom sektoru.

Skip to content