KATEGORIJE

O reguliranju statusa nogometnih posrednika

12.06.2019. / vijesti / međ. suradnja

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održan je 4. Riječki dan sportskog prava EU te međunarodna konferencija u okviru Erasmus + projekta ”Promicanje i potpora uvođenju dobra upravljanja u europski sektor nogometnih agenata” (Promoting and Supporting Good Governance in the European Football Agency Industry).

Konferencija je okupila sudionike iz mnogobrojnih država poput UK-a, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Slovenije i drugih država. Svrha projekta je pružiti pregled pravnog okvira s prijedlozima kako poboljšati isti za područje svih država EU-a, a projektni tim u svemu surađuje s FIFA-om, UEFA-om te Europskom komisijom iz razloga što će se rezultati projekta implementirati u novi FIFA Pravilnik o reguliranju statusa nogometnih posrednika/agenata.

Sudjelovali su i ugledni pravni stručnjaci – arbitri Arbitražnog suda za sport iz Laussane (CAS), predsjednici pravnih odjela talijanskog, hrvatskog i slovenskog nogometnog saveza, bivši sportaši i predstavnici klubova, predstavnici Svjetskog sindikata nogometaša te Europskog udruženja nogometnih agenata.

Ova je konferencija posljednja u nizu nakon Londona, Madrida, Kölna i Malmöa, a njome se projekt zaokružuje prije završnog izvješća i prijedloga koji će se dostaviti FIFA-i i UEFA-i te socijalnim partnerima.

Konferenciju je organizirao i moderirao prodekan za stručni studij Pravnog fakulteta doc. dr. sc. Vanja Smokvina.

Skup je pozdravila dekanica Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić :”Kroz ovaj skup želimo pokazati i studentima da postoje razni zanimljivi aspekti prava”, istaknula je.

U ime Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije obratila za prorektorica za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete prof. dr. sc. Marta Žuvić: ”Sveučilište smatra sport vrlo bitnim pa je trenutno u fazi pisanja projekt osnivanja Instituta za fizičku aktivnost i zdravlje. Drago nam je da se i naše sastavnice iz svojih područja bave ovom temom”, zaključila je.

Pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Renato Kostović obratio se u ime Grada i gradonačelnika Vojka Obersnela.

Pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić pozdravila je u ime Županije i župana Zlatka Komadine.

PROGRAM

Skip to content