KATEGORIJE

O rodnoj dimenziji u STEM područjima

13.06.2024. / vijesti / diversity

U srijedu, 12. lipnja 2024. na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci doc. dr. sc. Brigita Miloš, koordinatorica Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta, održala je predavanje posvećeno rodnoj dimenziji u STEM područjima. Docentica Miloš je znanstveno-nastavnom i projektnom osoblju Sveučilišta u Rijeci predstavila ključne razloge važnosti rodne perspektive u STEM disciplinama te smjernice za rodno osjetljivo poučavanje, s naglaskom na planiranje i realizaciju nastavnih aktivnosti.

Tijekom predavanja naglašeni su i pragmatični te kvalitativni razlozi za uključivanje rodne dimenzije u STEM područja, kao i primjeri rodno osjetljivih inovacija iz prakse.

Predavanje je uslijedilo nakon 20. sjednice Vijeća za rodnu ravnopravnost Sveučilišta u Rijeci, a dio je šireg programa regionalnog projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming) i provedbe Plana rodne ravnopravnosti Sveučilišta u Rijeci 2021.-2025. Nastavak aktivnosti planira se na jesen, a bit će usmjerene na praktičnu primjenu i istraživanje načina unaprjeđenja rodne ravnopravnosti u STEM područjima.

Brigita Miloš je docentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i koordinatorica Centra za ženske studije, a u svojem nastavnom i istraživačkom radu bavi se studijama roda s fokusom na rodne aspekte u književnosti i problematiku tijela u feminizmu.

Skip to content