KATEGORIJE

O visokom obrazovanju u vrijeme virusa COVID-19

06.10.2020. / vijesti / znanstvenici

Na Građevinskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci jutros je započeo drugi u nizu od pet međunarodnih znanstvenih skupova pet interdisciplinarnih međunarodnih znanstvenih skupova posvećenih virusu COVID-19, pod nazivom Higher Education in COVID-19 Crisis: Challenges and Opportunities. Ciklus ovih znanstvenih konferencija pod nazivom ”COVID-19 poruke: O pandemiji iz 5 perspektiva”, održava se u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Skup se održava u hibridnoj formi; zbog preporučenih epidemioloških mjera vrlo je ograničen broj sudionika mogao biti fizički prisutan pa su mnogi sudionici kao i govornici skup pratili online.

Skupu su se uvodnim riječima obratitli:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • akademik Daniel Rukavina, voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
  • prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete

”Danas se suočavamo s dilemom hoćemo li se vratiti uskoro u normalna način života ili će nam trenutni modeli ponašanja i organiziranja rada i života postati ono što zovu ‘novo normalno’?, upitala se na početku skupa rektorica te zaželjela uspješan rad sudionicima.

”Danas se više no ikada dovode u pitanje znanstvne činjenice, a ekonomija je pred velikim izazovom i tako će biti dok se ne pronađe cjepivo za novu bolest. Preko noći se promijeno način edukacije i tu se Sveučilište u Rijeci dobro snašlo”, kazao je u uvodnom obraćanju akaemik Rukavina.

”Nacionalna tijela, uzevši u obzir novonastalu epidemiju, usred koje su bili i izbori za nacionalni parlament, nisu nam dana jasnu potpotu i smjernice, no prilagodili smo se i organizirali nov način nastave i rada na Sveučilištu. Odlučili smo se za tzv. hibridni sistem od nove akademske godine, odnosno kombiniranje fizičkih i online predavanja”, uvodno je izložila prorektorica Žuvić.

PROGRAM

Prijenos skupa uživo (a kasnije snimak) može se pratiti na poveznici.

Skip to content