KATEGORIJE

O Vranskom jezeru u palači Moise

02.10.2020. / vijesti / sveučilište i društvo

Predavanjem na temu krškog fenomena otoka Cresa – Vranskog jezera započela je jesenska serija predavanja i radionica za građanstvo u Palači Moise na Cresu. Predavanje o Vranskom jezeru održao je doc. dr. sc. Josip Rubinić s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Dr. Rubinić se više od 30 godina bavi fenomenom Vranskog jezera, koje je važno kako građanima Cresa, tako i onima s Lošinja, jer je za sve njih izvor pitke vode. Dr. Rubinić je predstavio i EU projekt na kojem će se istraživati i područje Vranskog jezera – Upravljanje krškim priobalnim vodonosnicima ugroženim klimatskim promjenama.
Vransko jezero je i kroz povijest izazivalo zanimanje istraživača i putopisaca pa ga tako spominje i opisuje i slavni putopisac Fortis još u 19. st. U suvremeno doba poseban se interes za istraživanjima javio krajem 80-tih godina kada jezero bilježi povijesne minimume u vodostaju. Otočane je posebno zanimala budućnost jezera u svijetlu klimatskih promjena koje mogu imati utjecaj na vodostaj jezera, a posljedično i na njegovo zaslanjivanje čime bi bila ugrožena vodoopskrba Cresa i Lošinja. Nakon prikaza meteoroloških, geoloških i hidroloških saznanja i predviđanje vezanih za Vransko jezero razvila se živa rasprava.
O interesu za predavanje svjedoči i činjenica da je isto održano u dva termina jer zbog epidemioloških razloga nije bilo moguće primiti sve zainteresirane Cresane i Lošinjane u jednom terminu.
Ciklus predavanja se nastavlja idući tjedan sa predavanjem prof. dr. sc. Sanje Barić ”Boje u pravu: daltonizam ili privid neutralnosti?”.

Skip to content