KATEGORIJE

Obavijest studentima za početak nove akademske godine

31.08.2020. / vijesti / studenti

Poštovane studentice i studenti, 

bliži se početak nove akademske godine koja će zbog epidemioloških mjera s ciljem sprječavanja širenja infekcije SARS-CoV-2 i neizvjesnih epidemioloških trendova biti neuobičajena i izazovna. Krajem srpnja informirali smo vas o Modelu izvedbe nastave u ak.god 2020./2021, ali i zamolili za razmijevanje jer ni sami nismo raspolagali podatcima koji bi nam omogućili detaljnije odluke i upute. Tijekom ljetnih mjeseci na našu elektroničku adresu covid19_studenti@uniri.hr, posebno otvorenu zbog vaših pitanja, stizali su mnogobrojni upiti. Još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći kako će se odvijati nastava i život na Sveučilištu u Rijeci s početkom nove akademske godine, ali i nadalje. Međutim, kako bismo bar djelomično umanjili neizvjesnost i odgovorili na vaša pitanja i dileme, dopustite mi da vas upoznam s našim okvirnim planovima i preporukama. Dakako, one su donesene temeljem postojećih spoznaja i mogu se mijenjati do početka i tijekom akademske godine. Također, detaljne upute dobit ćete na svojim sastavnicama. 

  1. Nastavno na dosadašnje preporuke MZO-a i HZJZ-a, planiramo redoviti početak i fizičku izvedbu nastave u novoj akademskoj godini. Imajući to u vidu, preporučujemo svim studentima koji ne žive u Rijeci i koji trebaju smještaj da ga što prije osiguraju. Studenti koji su smješteni u kapacitetima Studentskog centra Rijeka dobit će posebne upute, a neke se već mogu i naći na mrežnim stranicama SCRI-ja. Studentima kojima su liječnici iz zdravstvenih razloga preporučili da ne sudjeluju u fizičkoj izvedbi nastave, uz predočenje relevantnih dokaza, bit će omogućeno da nastavu prate on-line
  2. Svaka sastavnica donijet će planove izvedbe nastave koji će biti usklađeni s Modelom izvedbe nastave u ak. god 2020./2021., a koji omogućuje hibridnu izvedbu nastave, tj. mogućnost da se do 40 % nastave planira i izvodi on-line. U slučaju obolijevanja ili potrebe za samoizolacijom, studenti će putem e-kolegija moći redovito pratiti nastavu. Naime, svaki će nastavnik imati mogućnost izvedbe nastave putem e-kolegija koji osigurava praćenje nastave, interakciju, provjere znanja i dostupnost literature.   
  3. Sastavnice će provoditi pojačane mjere zaštite zdravlja i sigurnosti koje uključuju mjerenje temperature za sve studente, zaposlenike i posjetitelje, obvezu nošenja maski, dezinfekciju ruku i zajedničke tehničke opreme prije i nakon korištenja, održavanje fizičke udaljenosti te ostale mjere vezane uz redovitu dezinfekciju prostora nakon nastavnih turnusa. Posebna pozornost posvetit će se planiranju rasporeda i organizaciji nastave na kolegijima koje pohađa više od 50 studenata, s ciljem izbjegavanja gužvi i reduciranja velikog broja studenata koji istodobno borave u zatvorenim radnim i zajedničkim prostorima. Broj studenata, zaposlenika i posjetitelja u zajedničkim prostorijama bit će ograničen, ovisno o veličini prostorije i mogućnostima održavanja fizičke udaljenosti. Raspored nastave bit će objavljen prije početka nastave na svakoj sastavnici, ali uz napomenu da će biti podložan izmjenama s obzirom na epidemiološku situaciju i propisane mjere. Pravila ponašanja, boravka i kretanja prostorima Sveučilišta (hodnicima, kantinama, knjižnicama i drugima), a kojima se smanjuje mogućnost zaraze, bit će istaknuta na svim vidljivim mjestima.
  4. Kako nam je cilj na optimalan način pomiriti ciljeve prevencije i zaštite zdravlja te održavanje kontinuiteta i kvalitete nastavnog procesa, bit će potrebno kontinuirano se prilagođavati trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama. Posebna pozornost posvetit će se brucošima koji će imati prioritet vezano uz fizičko održavanje nastave. Međutim, očekuje se i da studenti viših godina preddiplomskog i diplomskog studija budu u Rijeci i sudjeluju u izvedbi nastave on-site. Najveći je izazov izvedba praktične nastave koja se također planira izvoditi on-site, a upute ćete dobiti na svojim sastavnicama.     

Sveučilište u Rijeci kontinuitrano prati sve upute MZO-a, HZJZ-a i drugih relevantnih tijela te će svoje mjere i preporuke kontinuirano prilagođavati. Molimo vas da pratite mrežne stranice Sveučilišta u Rijeci, mrežne stranice svojih sastavnica, kao i društvene mreže Sveučilišta u Rijeci i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci kako biste bili pravovremeno i potpuno informirani.  

Dragi kolege, sigurna sam da ćemo ovu ‘novu normalnost’ prihvatiti kao priliku da iz nove perspektive promislimo u kojem smjeru želimo razvijati naše Sveučilište i zajednicu. Samo zajedno, znatiželjni i racionalni, solidarni i puni razumijevanja za druge, postići ćemo željene ciljeve očuvanja zdravlja i razvijanja naših sposobnosti. Molim vas da nam pomognete da ne posustanemo, već da hrabro branimo naša prava na kvalitetno obrazovanje, istraživanje i sudjelovanje u zajednici. 

Rektorica
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija

Skip to content