KATEGORIJE

OTKAZANO – Predavanje povodom Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob

16.02.2024. / vijesti / treća dob

PREDAVANJE JE OTKAZANO RADI BOLESTI PREDAVAČICE.

U srijedu, 21. veljače 2024. u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u učionici 138, održat će se predavanje Postanak glagoljice i njezin razvitak na hrvatskom tlu prof. dr. sc. Sanje Zubčić u organizaciji Sveučilišta u Rijeci. Predavanje je namijenjeno osobama starijima od 55 godina s minimalno završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Sudjelovanje je besplatno i prijave nisu potrebne. 

Predavanjem se obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, a sastoji se od dva dijela. U prvom će se dijelu podastrti osnovne informacije o vremenu i okolnostima koje su dovele do oblikovanja staroslavenskoga jezika i glagoljskoga pisma u okvirima ćirilometodske misije. Izložit će se i ostale važnije teorije o postanku glagoljice, osobito ona jeronimska koja je osobito važna za hrvatske glagoljaše. Najveći dio predavanja bit će posvećen razvoju glagoljice na hrvatskom tlu, njezinim civilizacijskim dosezima, osobito u kontekstu tiska prve knjige na glagoljici 22. veljače 1483., povodom čega se i obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, i važnosti za razvoj hrvatskoga i europskoga kulturnoga identiteta.

U drugom će se dijelu prikazati osnovne grafičke značajke glagoljskoga pisma, a sudionici će se u formi radionice upoznati s njegovom oblom i uglatom stilizacijom i savladat će osnove pisanja i čitanja toga pisma.

Sanja Zubčić redovita je profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Magistrirala je i doktorirala s temama iz čakavske akcentologije, a danas je primarno područje njezina interesa hrvatsko glagoljaštvo. Objavila je dvije autorske knjige i pet uredničkih knjige te pedesetak znanstvenih radova, sudjelovala je na brojnim znanstvenim simpozijima u zemlji i inozemstvu, održavala je predavanja na brojnim svjetskim sveučilištima te je sudjelovala na znanstveno-istraživačkim projektima, među kojima se posebno ističe Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Bila je voditeljicom UNIRI projekta Liber Fluminensis – prilozi za proučavanje hrvatskoga jezika u djelima riječkih tiskara do 20. stoljeća. Rado i često sudjeluje u projektima popularizacije znanosti.

Sveučilište za 3. dob program je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Grada Rijeke – Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Više informacija možete naći na linku

Skip to content