KATEGORIJE

Obilježen Dan Fakulteta za fiziku

24.05.2023. / vijesti / 50UNIRI

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u Dvorani Branimira Markovića, utemeljitelja riječkog studija fizike, srijedu, 24. svibnja 2023. održana je proslava Dana Fakulteta za fiziku, odnosno svečana sjednica Vijeća Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci. U ime uprave Sveučilišta, uvodno se obratila prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete. Dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić podnijela je godišnje izviješće o radu Fakulteta. U ime Primorsko-goranske županije obratio se g. Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana g. Zlatka Komadine. Na samom početku svečanosti prikazan je novi promotivni video Sveučilišta u Rijeci.

Dekanica Jurdana Šepić pozdravila je djelatnike, alumne, studente, ranije zaposlenike i ostale goste i podnijela godišnji izvještaj: Na našem Fakultetu trenutno radi 37 zaposlenika, dok s 3, koji su u mirovini, Fakultet još surađuje. Izvodi se nastava na sveučilišnom prijediplomski studiju te na 4 sveučilišna diplomska studija, kao i na doktorskom studiju, koji je jadan od najmlađih na Sveučilištu. Trenutno imamo119 studenata i 28 doktorskih studenata te izvodimo nastavu na 6 sastavnica UNIRI-a. Dr. sc. natur. Mateo Paulišić obranio je prvi doktorat na našem studiju u veljači ove godine i to pod mentorstvom prof. dr. sc. Predraga Dominisa Prestera. U tijeku je 16 istraživačkih projekata na kojima radimo, a imamo i reputaciju znanstvene perjanice UNIRI-a po broju publikacija per capita. U budućnosti planiramo privući što veći broj izvrsnih studenata, osnovati diplomski studije medicinske fizike u suradnji s KBC-om Rijeka te ostvariti bolju povezanost s tržištem.

Prorektorica Žuvić istaknula je: Najveći izazov je privlačenje novih generacija izvrsnih studenata na studiranje ovih teških studija. U 20. stoljeću fizika i fizičari su imali privilegirani položaj zbog snažnog interesa za astrofiziku i nuklearne tehnologije. 21. stoljeće je u potpunosti promijenilo globalni interes za studiranje ovog teškog studija. Na to zapravo ne možemo utjecati, ali te krize treba gledati kao prilike. Nije jednostavno održavati ovako izvrsne uvjete, ako nema dovoljno daljnjih izvrsnih studenata. Treba se usredotočiti na ono što ističemo u našoj sveučilišnoj strategiji: otvorenost i povezanost, otvorenost u studijskim programima, povezanost s privredom i drugim institucijama te na projektima, jer fizičari su doista iznimno vrijedni članovi svakog interdisciplinarnog tima. Treba se otvorili, graditi mreže i sigurna sam da ćemo slaviti brojne nove obljetnice uz brojne nove studente i uspjehe!

Fran Slijepčević, predsjednik Studentskog zbora Fakulteta za fiziku istaknuo je u svojem obraćanju: Teška su vremena obilježena ratovima i pandemijom, raznim krizama… No budućnost ipak izgleda svjetlija! Fizika će, uvjeren sam, uskoro opet biti predvodnica razvoja Zemlje, zbog značajnog razvoja fuzijske energije, čiste i dostupne energije. Nadamo se da će proboji u fizici uskoro dovesti do toga da postanemo i multiplanetarna vrsta.

Okupljene je kratko pozdravila te poželjela sreću Fakultetu u daljnjem radu i dugogodišnja pročelnica Odjela za fiziku umirovljena profesorica dr. sc. Dubravka Kotnik Karuza.

Prodekanica Fakulteta izv. prof. dr. sc. Ivana Jelovica Badovinac čitala je obrazloženja dodjele nagrada i zahvalnica, a dekanica ih dobitnicima uručila. To su:
Nagrada za najbolji diplomski rad – Andrej Beljan
Nagrada za najbolji završni rad – Agata Vujić
Nagrada za najbolji znanstveni rad: doc. dr. sc. Marina Manganaro, doc. dr. sc. Ivana Poljančić Beljan, izv. prof. dr. sc. Gabriela Ambrožić i izv. prof. dr. sc. Marin Karuza
Zahvalnica za za dugogodišnji predani rad u Vijeću doktorskog studija Fizika i doprinos uspostavljanju i razvoju studija – prof. dr. sc. Silvija Tomić i prof. dr. sc. Petar Pervan
Zahvalnica za za izuzetan mentorski doprinos tijekom dugogodišnje suradnje u realizaciji Metodičke prakse iz fizike za studente diplomskih studija Fizika i matematika, Fizika i informatika te Fizika i filozofija – Senada Tuhtan
Zahvalnica za za dugogodišnju uspješnu suradnju u popularizaciji znanosti – Vanesa Ujčić Ožbolt
Zahvalnica – Osnovna škola Podmurvice Rijeka
Zahvalnica – Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka


Skip to content