KATEGORIJE

Obilježen dan Studija Logopedija

27.01.2023. / vijesti / logopedija

Na sveučilišnom je Kampusu u petak, 27. siječnja 2023. svečano obilježen dan Studija Logopedija. Prijediplomski studij Logopedija obilježio je 3. obljetnicu osnutka, što znači da će ove akademske godine iznjedriti svoje prve prvostupnice i prvostupnike, a početkom 2023./2024. akad. god. kreće i prva generacija diplomskog studija. Logopedski kadar, koji je u RH deficitaran, tako će od jeseni dobiti cijelu sveučilišnu petogodišnju vertikalu.

Pozdravne govore održali su:
prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci i
mr. sc. Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije

Studij su predstavili:
izv. prof. dr. sc. Zdravko Kolundžić, voditelj studija Logopedija i predstojnik Logopedskog centra Sveučilišta u Rijeci
doc. dr. sc. Maja Kelić, zamjenica voditelja studija Logopedija Sveučilišta u Rijeci
dr. sc. Valentina Martan, asistentica na studiju Logopedija Sveučilišta u Rijeci

Prezentacije studentskih radova održali su:
Dora Jozić, Dominik Fuštar, Dorian Ilinić, Ariana Uljar, Ana Justinić, Klara Marjanac, Dorotea Čučak

Glazbeni brojeve izveo je Jan Šokćević, korisnik Centra za rehabilitaciju Rijeka, Odjela za poremećaje iz spektra autizma, u pratnji svojeg mentora, učitelja gitare i glazbenog terapeuta Roberta Babića. Jan ima 22 godine i voli sport, a nadasve glazbu. Pjeva, svira bubnjeve i ima izrazito velik repertoar pjesama. U sklopu Centra nastupao je i u bendu ”Riječki dečki”.

Ova deficitarna struka iznimno je bila potreba u našem okruženju te smo prije 3 godine pokrenuli studij Logopedija, uz veliku pomoć i novčanu podršku Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, na čemu im još jednom zahvaljujemo. Zahvaljujemo i Medicinskom fakultetu, Filozofskom fakultetu, Fakultetu zdravstvenih studija i Fakultetu dentalne medicine koji sudjeluju u izvođenju nastavnog programa. Izazovno je bilo pronaći nastavnički kadar, no kada smo tu uspjeli oformiti, interes za studij nije izostao, rekla je uvodno prorektorica Žuvić.

Upisuju nam se izvrsni maturanti, a kada postanu naši studenti mi se trudimo pružiti im najbolje moguće obrazovanje iz logopedije. Za sada nas je na studiju zaposleno petero, a očekujemo uskoro i još jedno zaposlenje. Prijediplomski studij pokretali smo u izazovno doba pandemije, a ove godine na jesen krećemo s upisom prvih budućih magistara logopedije i time zatvaramo petogodišnju obrazovnu vertikalu logopeda, istaknuo je prof. Kolundžić.

Prenosim pozdrave i čestitke primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i čestitam vam 3. obljetnicu Studija. Županija je prepoznala deficitarnost ove struke i važnost ovoga studija te sudjeluje u financiranju Studija Logopedija i Logopedskog centra s 40 tisuća eura. Također, neki su studenti i korisnici naših županijskih stipendija, naglasila je županijska pročelnica Stilin.

Danas Studij Logopedija ima ukupno 93 studenata, sve mahom odlikaša, jer na strogoj selekciji pri upisima prolaze samo najbolji. Na jedno mjesto na studiju, javi se čak 11 kandidata, što ovaj studij svrstava među najakraktivnije u hrvatskoj.

Logopedski centar, u sklopu kojega djeluje i izdvojena Logopedska ambulanta Kliničkog-bolničkog centra Rijeka, a koji je ujedno i stručna baza sa studensku praksu, do sada je obavio više od 1.300 logopedskih tretmana, što govori o tome koliko je takva usluga u Rijeci bila potrebna.

Više o Studiju i Centru možete saznati u ovoj prezentaciji:

Skip to content