KATEGORIJE

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

09.12.2021. / vijesti / diversity

Od 2013. godine, Sveučilište u Rijeci, u sklopu redovnih aktivnosti Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra, u prosincu obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Svake godine to činimo slaveći studentske uspjehe nagrađivanjem najuspješnijih studenata/ica na našem Sveučilištu.

Ove godine, zahvaljujući članstvu u Koordinaciji pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za podršku u visokom obrazovanju, organizirali smo stručni skup “Studentski uspjesi” koji se održao 8. prosinca u virtualnom okruženju. Glavni cilj skupa bio je istaknuti potencijal i postignuća studenata s invaliditetom, kako u akademskom području tako i u izvannastavnim aktivnostima te nakon završetka studija uključivanjem u svijet rada.

Na skupu je sudjelovalo 106 sudionika, a u ulozi moderatora i izlagača ukupno 19 studenata i alumnija sa Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Dubrovniku i Zadru. Sveučilište u Rijeci predstavljali su Tino Vodanović, Natali Žgomba, Barbara Vardić i Mladen Bošnjak sa svojim akademskim radovima na temu invaliditeta, sportskim uspjesima te primjerima (samo)zapošljavanja i stjecanja vrijednog radnog iskustva.

Između ostalog, u sklopu skupa, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić dodijelila je godišnje nagrade najuspješnijoj studentici i najuspješnijem studentu s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci u ak. god. 2020./21. Podsjetimo, ovu jednokratnu godišnju nagradu Sveučilište u Rijeci putem natječaja dodjeljuje studentima svake akademske godine na inicijativu Ureda za studente s invaliditetom i jedino je sveučilište u Hrvatskoj koje dodjeljuju ovakvu vrstu nagrade s ciljem poticanje izvrsnosti i boljih postignuća redovitih studenata s invaliditetom i drugim teškoćama.

Ovogodišnji nagrađeni su Natali Žgomba i Petar Pupavac. Natali Žgomba je studentica 3. godine preddiplomskog stručnog studija Fizioterapije pri Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, koja je, osim akademskih uspjeha na studiju, ostvarila zapažene rezultate na europskim i svjetskim natjecanjima u plivanju kao vrhunska sportašica 1. kategorije. Petar Pupavac je sveučilišni prvostupnik fizike, sada student 1. godine diplomskog studija Inženjerstvo i fizika materija pri Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, koji je svoju ljubav prema matematici i fizici koja se razvila u srednjoj školi, nastavio i kroz studij koji je završio s odličnim uspjehom.

Cjelokupna snimka skupa dostupna je ovdje (Passcode: Mn0?9nAe).

Uz Sveučilište u Rijeci, spomenutu Koordinaciju čine predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ureda i sličnih službi potpore za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, Zadru, Dubrovniku, Puli, Osijeku, Splitu, Sveučilišta Sjever, predstavnici Veleučilišta u Požegi i Međimurskog veleučilišta u Čakovcu te studentski predstavnici. Koordinacija između ostalog aktivno promiče i zagovara načela uključivosti obrazovanja i nediskriminacije uz osiguranje uvjeta za kvalitetno i jednako dostupno visoko obrazovanje.

Skip to content