KATEGORIJE

Obilježena 50. obljetnica studija prava u Rijeci

28.09.2023. / vijesti / 50UNIRI

Na pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u utorak, 26. rujna 2023. svečanom je sjednicom Vijeća fakulteta obilježeno 50 godina postojanja studija prava u Rijeci. Svečanom sjednicom predsjedala je dekanica prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić. Čestitke na 50 godina djelovanja i pohvale za kvalitetan rad uputili su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak, sudac Vrhovnog suda Dragan Katić, predsjednik Županijskog suda u Rijeci Vlado Skorup, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Marta Žuvić, zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut te gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Prorektorica Žuvić obratila se u ime uprave Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije:
Ovo je poseban trenutak u povijesti našeg Sveučilišta, koji obilježavamo zajedno s 50. obljetnicom osnutka Sveučilišta i obilježavanjem 390 godina tradicije visokog obrazovanja u Rijeci. Pravo je temeljna disciplina koja oblikuje našu društvenu stvarnost i utemeljuje pravila kojima se vodimo. Pravna struka ima neizmjeran utjecaj na sve aspekte ljudskog djelovanja i moderno društvo kao cjelinu. Bez prava, ne bi bilo reda, pravičnosti i zaštite ljudskih prava. Ono služi kao okvir koji omogućuje razvoj i napredak, osigurava pravnu sigurnost i promiče pravičnost. Čestitam svima koji su doprinijeli uspjesima ovog Fakulteta tijekom proteklih 50 godina. Sveučilište u Rijeci član je i Europskog saveza mladih sveučilišta -YUFE-a, unutar kojeg se bilježi značajan doprinos Pravnog fakulteta Neka ova obljetnica bude prilika za refleksiju o važnosti prava u našim životima i društvu te za inspiraciju budućim generacijama pravnika. Sveučilište u Rijeci ostaje posvećeno podržavanju razvoja pravne struke i pravne znanosti, kako bismo zajedno oblikovali bolju budućnost za nas i buduće generacije, kazala je Žuvić te uručila dekanici Crnić Grotić sveučilišnu povelju, povodom 50. obljetnice.

Gradonačelnik Filipović čestitao je svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima Pravnog fakulteta:
Prigode poput današnje najbolje nam govore o tome da razvijati grad na temeljima društva znanja i znanosti nije moguće bez bogate tradicije i kvalitete, kakvu ima naš Pravni fakultet. Kroz proteklih ste pet desetljeća, obrazovali generacije studenata prava i iznjedrili brojne kadrove pravne struke, među kojima ima zaista mnogo uspješnih sudaca, odvjetnika, vrsnih stručnjaka i znanstvenika. Ovaj je Fakultet, oduvijek pratio razvoj i promjene riječkoga gospodarstva, istovremeno poznat kao zahtjevan fakultet visokih stručnih i obrazovnih kriterija koji, baš zbog toga, stvara kvalitetne i tražene, visoko profilirane mlade stručnjake, istaknuo je Filipović.

Dekanica prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić govorila je o povijesti Fakulteta te je uručila zahvalnicu gradonačelniku Filipoviću kao zahvalu Gradu Rijeci na podršci u osnivanju Pravnog studija i dugogodišnju uspješnu suradnju te vrijedan doprinos u nastavnoj i znanstvenoj djelatnosti. U povodu visoke obljetnice gradonačelnik Filipović je dekanici uručio grb Grada Rijeke. O planovima za budućnost govorio je novoizabrani dekan izv. prof. dr. sc. Dario Đerđa, koji funkciju dekana preuzima s prvom danom nove akademske godine.

Preteču Pravnog fakulteta predstavlja Centar za studij prava u Rijeci, koji je osnovan 1962. godine. U okviru Zajednice visokoškolskih ustanova Rijeke 1972. godine utemeljen je Osnivački odbor Pravnog studija u Rijeci, a osnivanje fakulteta ulazi u dugoročni plan razvoja visokoškolskih ustanova u Rijeci, što Skupština Općine Rijeka prihvaća u lipnju 1972. godine. Prva sjednica Znanstveno-nastavnog vijeća Pravnog studija pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je 26. studenoga 1973. godine. Taj se datum danas obilježava kao dan Fakulteta. Jedan od ključnih datuma u povijesti Fakulteta je 30. ožujka 1975., kada je donesena odluka o izdvajanju Pravnog fakulteta iz Centra ekonomskih znanosti. Tim činom Fakultet postaje visokoškolska ustanova u sklopu Sveučilišta u Rijeci. Od siječnja 1981. godine znanstvena i nastavna djelatnost izvodi se u novoj zgradi, u kojoj Fakultet djeluje i danas. Fakultet dobiva današnji naziv – Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 27. veljače 1991. godine. U proteklih 50 godina Fakultet je narastao, razvijao se u kadrovskom, znanstvenom i prostornom pogledu. Danas ima preko 80 zaposlenika, na Fakultetu studira oko 1.500 studenata, a do danas je studij završilo preko 6.000 studenata.

Fotografije: Nikola Kurti

Skip to content