KATEGORIJE

Održan 2. Europski forum

17.06.2024. / vijesti / sveučilište i društvo

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u ponedjeljak, 17. lipnja 2024. održan je 2. Europski forum s temom ”Otporna budućnost za maritimne inovacijske ekosustave”, konferencija koju su organizirali Lürssen Design Centre Kvarner / Maritime Centre of Excellence i Sveučilište u Rijeci. Ovogodišnji je Forum bio usmjeren na raspravu o suradnji na razvoju inovacija u kontekstu društveno odgovornog djelovanja sveučilišta i poslovnog sektora, s naglaskom na multilateralne inicijative. Organizatori su predstaviti međunarodne i domaće partnere iz područja visokog obrazovanja i znanosti te poslovnog sektora, koji zajedničkim snagama traže odgovore na globalne izazove održivosti maritimnih gradova i regija. Raspravljano je o čistim energijama i plavoj ekonomiji.

Uvodno su se obratili: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, izvršni direktor Lürssen grupacije Peter Lürssen, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Plenarna izlaganja održali su:

  • prof. dr. sc. Radenka Marić, rektorica Sveučilišta u Conneticutu, SAD
  • prof. dr. sc. Carlo Ratti, profesor urbanog planiranja i voditelj SENSEable City Lab, Massachusettes Institute of Tehnology

Više o panelistima možete saznati OVDJE.

Želimo na ovim prostorima oživjeti brodogradnju , otvoriti nova radna mjesta, pogotovo za brodograđevne inženjere te uz odgovorno poslovanje i suradnju sa zajednicom i sa Sveučilištem, razvijati nove maritimne tehnologije, kazao je Peter Lürssen.

Rijeka je morski i pomorski grad, lučki i brodograditeljski grad. Kao članica Europske unije, moramo svoje strategije pretvarati u djelo brzo, brže od konkurenata, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine g. Mamula rekao je: Naša plavo-zelena županija oduvijek je okrenuta naprednim tehnologijama. Ključno je da postignemo dobar balans između zaštite prirode i tehnološkog i privrednog napretka, posebno u maritimnom sektoru.

Rektorica Prijić Samaržija najavila je rektoricu Sveučilišta u Conneticutu prof. Marić: Ovo jest Europski forum, ali nikako ne smijemo biti eurocentrični, već surađivati na globalnoj razini, kazala je te pročitala najvažnije točke iz životopisa uvažene gošće.

Rektorica Marić govorila je o zelenim energijama, o zelenim politika, o održivom razvoju s naglaskom na tehnologiju koja se oslanja na vodik, kao čist energent. Resurse imamo u vjetru, suncu, u geotermalnoj energiji… Moramo razvijati klimatske ciljeve kao održive, ali i ostvarive. Moramo smanjivati karbonizaciju i pronaći povoljnije načine proizvodnje energije iz alternativnih izvora, te ih s vremenom primijeniti ne samo na automobile, nego i na zrakoplove i brodove, zaključila je Marić.

U nastavku je održana panel-rasprava naslova ”Društvena odgovornost kod istraživanja i inovacija”, koji je moderirala Teuta Duletić, direktorica Lürssen Design Centre Kvarner.

U sklopu događaja, ”lansirala” je i Zaklada Lürssen.

PROGRAM

Skip to content