KATEGORIJE

Održan 4. Europski summit o obrazovanju

09.12.2021. / vijesti / o sveučilištu

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija sudjelovala je u četvrtom Europskom summitu o obrazovanju (Fourth European Education Summit: The Next Decade of European Education) održanom u četvrtak, 9. prosinca 2021. putem online platformi. 

Nakon izazovne godine, ovogodišnji summit usredotočio se na budućnost obrazovanja u Europskoj uniji, a naglasak je stavljen na osnaživanje sektora visokog obrazovanja i oporavak od utjecaja pandemije COVID-19, a svi su sudionici pokušali odgovoriti na neka od najvažnijih pitanja: 

  • Kako se obrazovni sektor može unaprijediti na dobrobit svih uključenih?
  • Kako obrazovanje može biti inkluzivnije i pravednije – od obrazovanja u ranom djetinjstvu do visokog obrazovanja i cjeloživotnog učenja?
  • Kako se može poboljšati dobrobit nastavnika i učenika?
  • Kako pametno ulaganje može dovesti do visokokvalitetnog obrazovanja i osposobljavanja?
  • Što se može učiniti za napredak u zelenoj i digitalnoj transformaciji sektora?

Uvodni dio moderirao je novinar Chris Burns (Euronews, Bloomberg News, CNN, AP), a svim sudionicima pozdravnim govorima obratili su se visoki dužnosnici i predstavnici Europske komisije: predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica Europske komisije Margaritis Schinas te europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Ove godine predsjedništvo nad Vijećem EU preuzela je Slovenija, a u ime slovenskog predsjedništva sudionicima se obratila Simona Kustec, slovenska ministrica obrazovanja, znanosti, mladih i sporta. Sekciju pozdravnih govora zaključila je Sabine Verheyen, zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT). 

Rektorica Prijić-Samaržija sudjelovala je u popodnevnom panelu na temu europske strategije za sveučilišta kao jedina rektorica sveučilišta i predstavnica Europskog sveučilišta YUFE. Panelisti su raspravljali o strategiji za sveučilišta koju Europska komisija, pod okriljem Europskog obrazovnog prostora i obnovljenog Europskog istraživačkog prostora, oblikuje zajedno sa sveučilištima, istraživačkim organizacijama i državama članicama EU (predviđeno za usvajanje u siječnju 2022.).

Rektorica Prijić-Samaržija bila je jedina rektorica u panelu, a uz nju, svoje viđenje o budućnosti i transformaciji obrazovanja iznijeli su ministri obrazovanja iz Španjolske, Bugarske, Italije i Mađarske, Mariya Gabriel te Jakub Grodecki, potpredsjednik Europske studentske unije (ESU). 

Skip to content