KATEGORIJE

Održan blagdanski prijam za nagrađene

20.12.2023. / vijesti / 50UNIRI

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija dodijelila je zahvalnice znanstvenicima, umjetnicima, djelatnicima i studentima Sveučilišta u Rijeci koji su tijekom ove kalendarske godine dobili razna priznanja, odlikovanja ili nagrade za svoj rad i/ili sportske aktivnosti izvan riječke akademske zajednice, čime su pridonijeli ugledu matične institucije i Sveučilišta. Zahvalnice je dobilo 68 pojedinaca i 5 institucija. Dodjela zahvalnica održana je u sklopu tradicionalnog blagdanskog prijma, koji Sveučilište organizira krajem svake kalendarske godine, a koje okuplja brojne uvažene članove riječke akademske, političke i društvene zajednice. Dodjela zahvalnica održana je u AULI MAGNI na Rektoratu u srijedu, 20. prosinca 2023., a uslijedilo je druženje uz domjenak.

Uz, rektoricu, prigodnim pozdravnim govorima obratili su se g. Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke i msgr. Mate Uzinić, riječki nadbiskup i metropolit. Gradonačelnik Filipović rekao je: Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci imaju zajedničke ciljeve i razvijaju se sinergijski. Rijeka je, između ostaloga i važan sveučilišni grad. Čestitam još jednom 50. obljetnicu Sveučilištu i svim današnjim laureatima. Također koristim priliku da čestitam nadolazeće blagade, a građane pozivam na riječki advent i proslavu Nove godine na Korzu! Nadbiskup Uzinić pokušao je prenijeti misli Pape Franje: Kako kaže Sveti otac, nalazimo se u vremenu trećeg svjetskog rata, a mnoga tehnološka dostignuća ne koriste se ispravno, već kontra čovjeka. Znanost i tehnologija mora biti u službi poboljšanja svijeta, a ne destrukcije i nikada protiv čovjeka. Pozivam zato sveučilišta da pomognu svojim stručnjacima da budu ljudi, da razvoj znanosti i tehnologije primijenjuju ispravno, da nam svima zajedno bude cilj naprednije, duhovnije društvo i samnjivanje nejednakosti i nepravde Bog je sa nama! Sretan vam Božić!, zaključio je nadbiskup.

Ekstrat govora rektorice donosimo u cijelosti:

Na kraju ove svečarske godine u kojoj smo obilježavali 50 godina našeg sveučilišta i 390 godina visokog obrazovanja u Rijeci, veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti sve ovogodišnje laureate, kao i one koji su vas došli podržati. Tradicionalno dodjeljujemo zahvalnice svima koji su u protekloj godini primili nagrade i time dobili priznanje za svoj rad, ali i učinili Sveučilište u Rijeci vidljivijim i poštovanijim. Iza tih nagrada uvijek stoji rad trud i talent, ali i neka posebna intrinzična motivacija. Veliko vam hvala što ovo Sveučilište činite boljim mjestom. Nastojimo na Sveučilištu razvijati kulturu prepoznavanja; nastojimo prepoznati napor, volju, znanje, znatiželju, odgovornost.. Vi ste u prošloj godini već prepoznati, ali i vaša ‘kuća’ želi vam na ovaj način još jednom čestitati i zahvaliti. Već petu godinu dodjeljujemo i posebne zahvalnice ustrojbenim jedinicama Sveučilišta, sastavnicama, organizacijama… koje smo prepoznali kao one koji su učinili razliku.
Ove smo godine imali mnogo prilika za susrete, razmjene mišljenja, obilje prilika da govorimo i slušamo, dublje se zamislimo nad vrijednostima kojima smo označavali naša događanja… Stoga vjerujem da smijem zaključiti kako smo ove godine imali priliku, možda i više nego što je to uobičajeno, promišljati, rasti i učiti jedni od drugih. Brojni izazovi suvremenog svijeta predstavljaju svojevrsnu prijelomnu fazu bez povijesnog presedana. Rasprave o ispravnom smjeru budućeg razvoja sveučilišta praćene su fascinacijom tehnološkim futurizmom s jedne, ali i tjeskobom zbog predvidljivih i nepredvidljivih posljedica s druge strane. Neki budućnost dočekuju s uzbuđenjem; neki pak mnogo kritičnije, no takva su neslaganja i rasprave sastavni dio akademskog života. Akademski svijet, uostalom, nikad i nije bio mjesto gdje se konsenzus osobito cijeni. Prednost se oduvijek daje kritičkom propitivanju pa čak i provokaciji. Tako je i sada, tako i treba biti. Bit dobrih i otvorenih sveučilišta jest da su otporna na dogmatizam i aroganciju bilo koje vrste. Najbolju lekciju o otvorenosti sveučilišta svijet je dobio od Johna Stuarta Milla, jednog od najvećih filozofa, ali i rektora. On nas je poučio da je obrazovanje višedimenzijski društveni pothvat, koji se tiče svih i obuhvaća sve teme. Obrazovanje je, bez usporedbe s bilo čim drugim, najvažniji ljudski pothvat. Zato je poželjno, a ne problematično, da dobronamjerni ljudi gorljivo raspravljaju. Neslaganje nije prepreka, nego simbol intelektualne snage! Istodobno, trebamo biti mjesta koja su spremna za zrele odluke koje, nakon rasprava treba donijeti; koje su često i teške, ali je važno da su ispravne i vođene našim najboljim kompetecijama. Također, Mill nas je poučio da temeljni cilj sveučilišta nije stvarati izvrsne odvjetnike, liječnike, inženjere ili učitelje, nego odgajati sposobna i kultivirana ljudska bića, moralne i osjetljive ljude koji tek tada mogu postati istinski dobri stručnjaci. Sveučilište u Rijeci svoju suštinsku vrijednost crpi iz činjenice da nastojimo biti učinkovitiji borci u neprekidnoj borbi koja bjesni između dobra i zla. Ideja je Sveučilišta ohrabriti i pomoći budućim intelektualnim dobročiniteljima čovječanstva i ako je moguće, imati takve dobročinitelje
. SEMPER MAGIS!, zaključila je rektorica Prijić Samaržija te čestitala božićno-novogodišnje blagdane.

POPIS NAGRAĐENIH

Skip to content