Održan Lider invest na Kampusu

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održan je drugi ovogodišnji Lider invest, projekt koji je poslovni tjednik Lider pokrenuo 2016. godine, a koji nagrađuje najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj. Događanju je nazočila i rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Lider invest je otvorio glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider Investa, Miodrag Šajatović.

U ovoj recesiji u najgorem mjececu lockdowna hrvatski izvoz je pao 25 posto, ali po signalima koje izvoznici šalju, izvoz će biti generator rasta kako bi recesija što prije završila. Iz Europske unije ali i nekih velikih korporacija stižu signali da najniža cijena koja se postizala kod dobavljača iz Kine, više nije glavni faktor. To je prilika za Hrvatske izvoznike da povećaju svoje kapacitete i da iskoriste priliku koja će im se uskoro pružiti, a prilika je to da u Hrvatskoj obavimo i reindustralizaciju, rečeno je na početku Lider investa u Rijeci.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, u ime domaćina je čestitala Lideru na organizaciji te istakla kako mediji moraju biti društveno odgovorni te da je ovaj projekt veliki iskorak, značajan kako za građene tako i za poduzetničko i investicijko okruženje. ”Vrlo je važna suradnja poslovnog svijeta i sveučilišta jer inovacijski sustavi moraju djelovati sinergijski. Još uvijek ne razgovaramo istim jezikom. Volja postoji ali moramo razviti komunikacijsku metodologiju kako bi se napravio taj iskorak u sinergiji i povezivanju biznisa i Sveučilišta – rekla je rektorica Prijić Samaržija.

Mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke kazao je kako su sve investicije jednako važne i da su investicije javnog sektora u suštini uvijek investicje u privatni sektor. ”Sveučilište u Rijeci je isto tako dobro promišljena investicja, kao i klinički bolnički centar i to su investicije od stotina milijuna kuna, ali važnije od same investcije je ono što te ustanove znače – rekao je Obersnel i dodao da je u Rijeci u realizaciji čitav niz investicija, pa tako i proizvodnih, poput investicije Jadran galenskog laboratorija koji je proširio kapacitete i već na europskom i svjetskom tržištu ostvaraju značajnu dobit”, rekao je Obersnel.

Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije rekao je kako je ova regija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj te da je bitno omogućiti poduzetnicima sve preduvjete kako bi se razvijali i rasli.

Prof. dr. sc. Slavko Krajcar s FER-a održao je izlaganje o natječaju Lider investa koji je otvoren do 1. rujna ove godine, a dodijeljena će biti priznanja investicijama u kategorijama: veća od 150 milijuna kuna, od 10 do 150 mlijuna kuna, do 10 milijuna kuna te spacijal nagrada. Za 2020. izabrani su gradovi: Rijeka, Osijek, Zadar i Čakovec te je otvoren poziv za nominacije.