KATEGORIJE

Održan okrugli stol o pravičnosti i uključivosti visokog obrazovanja

07.06.2023. / vijesti / kvaliteta

U ”Akvariju” Studentskog centra Rijeka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 7. lipnja 2023. održan je okrugli stol pod nazivom ”Unaprjeđenje pravičnosti i uključivosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj: preporuke za javne politike”. Organizatori okruglog stola bili su Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas iz Rijeke i Institut za razvoj obrazovanja iz Zagreba.

Cilj je okruglog stola bio prikazati i raspraviti preporuke za javne politike o unaprjeđenju pravičnosti i uključivosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj nastale u okviru projekta ”Tematska mreža – Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima”, čiji je nositelj Institut za razvoj obrazovanja, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.  Okrugli stol je okupio ključne aktere iz sustava visokog obrazovanja – predstavnike resornog ministarstva i agencija, predstavnike sveučilišta te različitih sveučilišnih tijela i udruga fokusiranih za rad s ranjivim i podzastupljenim skupinama u (visokom) obrazovanju, predstavnike studenata, studentske pravobranitelje i sveučilišne nastavnike, kao i ostale dionike zainteresirane za doprinos rješavanju obrazovnih nejednakosti u obrazovanju.

Okrugli stol poslužio je za razmjenu iskustava i ideja te strukturiranu raspravu o ovoj temi. Organizaciju okrugloga stola poduprlo je Sveučilište u Rijeci, a događaj je uvršten i u službeni program obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci.

Pozdravnim govorom obratila se u ime uprave Sveučilišta prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete.

PROGRAM:

  • Uvodna riječ domaćina; Bojana Ćulum Ilić, predsjednica Udruge Universitas
  • Predstavljanje projekta i Mreže Cjeloživotno učenje za sve; Thomas Farnell, Institut za razvoj obrazovanja
  • Predstavljanje rezultata istraživanja u području visokog obrazovanja; Iva Odak, Saša Puzić i Teo Matković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu
  • Predstavljanje okvira za analizu i preporuke Mreže; Predstavljanje analize problema i analize snaga sustava; Thomas Farnell i Zvonimir Anić, Institut za razvoj obrazovanja
  • Predstavljanje preporuka za unaprjeđenje pravičnosti i uključivosti visokog obrazovanja u Hrvatskoj; Ninoslav Šćukanec Schmidt, Institut za razvoj obrazovanja
  • Rasprava o preporukama – strukturirani dijalog; moderatorica Ivana Miočić, Udruga Universitas

Zaključno, konstruktivna i dinamična rasprava doprinijela je boljem sagledavanju i razumijevanju problema obrazovnih nejednakosti u visokom obrazovanju, a nakon rasprave o izazovima u sustavu i predloženim preporukama, sudionici su bili pozvati da dostave svoje komentare i sugestije putem online obrasca tzv. ”e-konzultacije”. Na ovaj način organizatori događanja dodatno nastoje osigurati relevantnost i kvalitetu preporuka te proširiti mogućnost sudjelovanja u strukturiranom dijalogu o ovoj temi.

Skip to content