KATEGORIJE

Održan sastanak s predstavnicima Ženskog sveučilišta Sungshin

26.01.2022. / vijesti / međ. suradnja

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija održala je online sastanak s predstavnicima Ženskog sveučilišta Sungshin (Sungshin Women’s University) u Seoulu. Ovo je prvi sastanak nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji 2020. godine, kojim su okvirno definirana moguća područja suradnje: razmjena studenata i profesora, promicanje akademskih aktivnosti, razmjena ideja te razvoj programa od zajedničkog interesa.

Predstavnici SWU-a javili su se iz konferencijske dvorane u sastavu:

  • prof. dr. sc. Bo Kyung Yang, predsjednica Ženskog sveučilišta Sungshin
  • prof. dr. sc. Seong-Keun Yi, potpredsjednik Centra za vanjske poslove, razvoj i edukaciju o poduzetništvu
  • prof. dr. sc. Hyung Min Lee, dekan za međunarodne i vanjske poslove
  • prof. dr. sc. Dongwon Shin, profesor poduzetništva
  • gosp. Il Kim, voditelj tima za međunarodne poslove i usluge
  • gđa Mi Jung Kim, pomoćnica voditelja za međunarodne poslove i usluge.

Na prijedlog korejske strane na sastanku se raspravljalo o mogućnosti osnivanja hrvatsko-korejskog poslovno-inovacijskog centra (CK-BIC), zbog čega su sastanku također prisustvovali Boris Golob, mag. ing., direktor Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, te prof. dr. sc. Saša Drezgić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Jednom kad se osnuje, Centar bi služio kao središte za razvoj novih tehnologija, inovacije i start-up tvrtke, ali i kao mejsto na kojem je moguće pronaći partnere u provedbi projekata financiranih sredstvima Europske unije ili pak SAD-a.

Na sastanku je bilo riječi i o osnivanju Instituta King Seojong, javne ustanove pod okriljem korejskog Ministarstva kulture, sporta i turizma koja je osnovana s ciljem širenja korejskog jezika i kulture u inozemstvu. Budući da Sveučilište već godinama njeguje prijateljski odnos s Republikom Korejom, uspostavljanjem ovog Instituta na Sveučilištu u Rijeci dodatno bi se učvrstile veze između dviju država, a zainteresirani studenti mogli bi učiti korejski jezik od izvornog govornika.

Osim predstavnika obaju sveučilišta, sastanku je prisustvovao i dr. sc. Damir Kušen, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Koreji, te njegova asistentica Soonyoung Redden. Veleposlanik Kušen izrazio je veliko zadovoljstvo što može služiti kao veza između dvaju sveučilišta, a istaknuo je kako zahvaljujući svom položaju svakodnevno radi na promicanju naše države, jezika i kulture, a svojim aktivnostima nastoji promicati hrvatska sveučilišta, uključujući i Sveučilište u Rijeci.

Skip to content