KATEGORIJE

Održan sastanak COST BESTPRAC mreže

15.03.2019. / vijesti / eu projekti

BESTPRAC (The voice of research administrators: Building a network of administrative excellence) je COST mreža koja okuplja djelatnike različitih znanstveno-istraživačkih organizacija koji na svojim institucijama pružaju podršku u pripremi i/ili provedbi projekata financiranih iz EU izvora. Mreža djeluje od 2014. godine, od kada služi kao platforma za razmjenu iskustava te dijeljenje i razvoj najboljih praksi u pripremi i provođenju u prvom redu znanstveno-istraživačkih projekata financiranih iz EU izvora, s naglaskom na Obzor 2020. kao najveći EU program za istraživanje i inovacije.

Dva puta godišnje organiziraju se zajednički sastanci članova BESTPRAC mreže (eng. Working Group meetings). Jedanaesti takav sastanak održan je od 11. do 12. ožujka 2019. na Tallinn University of Technology u Estoniji te je okupio preko 100 sudionika iz cijele Europe. Kao predstavnice Sveučilišta u Rijeci, sastanku su pristustvovale Nataša Jakominić Marot i Maja Skočanić iz Centra za EU projekte.

U sklopu sastanka održana su dva plenarna predavanja za sve sudionike. Prvo predavanje održao je Peter Härtwich iz DG Research & Innovation Europske komisije o EU Funding&Tenders portalu kojeg je Komisija nedavno objavila i koji sadrži brojne izmjene i novosti u odnosu na dosadašnji Research Participant portal koji se koristio za prijavu Obzor 2020. projekata. Drugo predavanje, pod nazivom The Art of Writing, održala je Ellen Schenk sa Erasmus University Medical Center Rotterdam, a govorilo je o najvažnijim aspektima pisanja uspješnog projektnog prijedloga, a sadržavalo je i korisne savjete kako postići da se projektni prijedlog ističe u odnosu na brojne druge izvrsne prijedloge koji pristižu na pojedini natječaj programa Obzor 2020. Snimke ovih predavanja dostupne su na BESTPRAC-ovom YouTube kanalu.

Program rada je obuhvaćao i odvojene sastanke triju radnih grupa (WG1: Administration, WG2: Finance, WG3: Legal) koji su fokusirani na specifična pitanja pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU izvora. Rad prve grupe na ovom sastanku bio je u većoj mjeri fokusiran na novosti koje nam donosi sljedeće financijsko razdoblje (2021.-2027.) u pogledu financiranja projekata kroz programe Horizon Europe i Erasmus+. Rad druge grupe bio fokusiran na izradu Financijskog vodiča za projekte financirane kroz Obzor 2020., dok je treća radna grupa bila usmjerena na razmjenu iskustava u primjeni GDPR-a.

Tijekom sastanka rukovoditeljica Centra za EU projekte, Nataša Jakominić Marot i Cătălin Marius Radu sa Spiru Haret University-Central Research Institute iz Rumunjske održali su prezentaciju “Synergies between H2020 and other European funded projects”, dok je Maja Skočanić kao Communication manager mreže održala prezentaciju o provedenim aktivnostima na području komunikacije BESTPRAC-a od posljednjeg sastanka u rujnu 2018. do danas te planovima za sljedeće razdoblje.

Više o radu mreže možete pročitati na službenoj stranici BESTPRAC-a, na kojoj možete pronaći i korisne materijale o pripremi i provedbi EU projekata izrađenih od strane članova mreže.

alt
Skip to content