KATEGORIJE

Održan sastanak Upravljačkog odbora AIRI Centra

18.02.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

U ponedjeljak, 8. veljače 2021. održan je online sastanak Upravljačkog odbora Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost (AIRI) Sveučilišta u Rijeci, na kojem su prisustvovali svi domaći i međunarodni članovi Odbora.

Na početku sastanaka predstojnik Centra doc. dr. sc. Jonatan Lerga prezentirao je rezultate rada Centra u protekloj godini. Centar je osnovan u siječnju 2020. godine i okuplja 59 znanstvenika s različitih sastavnica Sveučilišta u Rijeci. Specifičnost Centra je njegova multidisciplinarnost, gdje se osim tehnološkog aspekta, razmatraju i pravni, etički, društveni i drugi aspekti implementacije umjetne inteligencije i drugih naprednih digitalnih tehnologija.

Tijekom prve godine rada djelatnici angažirani u radu Centra dobili su 14 projekata ukupne vrijednosti oko 6 milijuna kuna (Horizon 2020, Erasmus+, Hrvatske zaklade za znanost, COST akcije, bilateralne i potpore Sveučilišta). U istom su razdoblju objavili najmanje 56 znanstvenih radova (od toga 31 indeksiran u A bazi, od čega 18 u prvoj kvartili). Tijekom prve godine rada Centra obranjena su dva doktorata, organizirano 9 međunarodnih skupova i održano 14 pozvanih predavanja. Također su sudjelovali u uređivanju 12 međunarodnih časopisa indeksiranih u A bazi, a za svoja su postignuća dobili 6 nagrada te imali 27 nastupa u lokalnim i nacionalnim medijima.

Članovi Upravljačkog odbora pohvalili su ostvareno u protekloj godini, posebice u uvjetima nemogućnosti fizičkih susreta, koji su kod ovakvih umrežavanja iznimno važni. Također, upozorili su na važnost digitalne transformacije te pozvali da se inicijativa Centra podrži na razini Sveučilišta i šire. Predložili su da se u narednom periodu Centar profilira i usmjeri na nekoliko prepoznatljivih fokusnih ciljeva. Članovi Odbora su podržali inicijativu osnivanja EDIH-a na Sveučilištu. Konačno, članovi Odbora su obećali podržati Centar u daljnjem radu i pomoći u povezivanju s inozemnim partnerima u Švicarskoj (primjerice IBM-ovim predstavništvom za Europu i Afriku), Njemačkoj, Japanu, Turskoj, Rumunjskoj te vodećim hrvatskim IT tvrtkama (primjerice Infobip, Ericsson Nikola Tesla, Asseco SEE i dr.)

Centar je ostvario svoj prvi cilj – okupiti i umrežiti znanstvenike na Sveučilištu. U sljedećem periodu aktivnosti Centra bit će fokusirane na njegovo profiliranje, povezivanje s gospodarstvom te proaktivnu internacionalizaciju.

Članovi Upravljačkog odbora su:
prof. dr. sc. Iven Mareels, Director of IBM Research in Australia
prof. dr. sc. Dražen Brščić, University of Kyoto, Japan
prof. dr. sc. Goran Glavaš, University of Mannheim, Germany
prof. dr. sc. Gozde Unal, Director of Artificial Intelligence and Data Science Center, Istanbul Technical University, Turkey
dr. sc. Darko Huljenić, Ericsson Nikola Tesla
Viktor Olujić, Asseco SEE
prof. dr. sc. Saša Zelenika, Sveučilište u Rijeci

Skip to content