KATEGORIJE

Održan tradicionalni sveučilišni blagdanski prijam

22.12.2022. / vijesti / o sveučilištu

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u četvrtak, 22. prosinca 2022. održan je tradicionalni sveučilišni blagdanski prijam i dodjela zahvalnica nagrađenim znanstvenicima, umjetnicima, djelatnicima i studentima Sveučilišta u Rijeci koji su u protekloj godini osvojili značajne nagrade i priznanja te doprinijeli razvoju i ugledu Sveučilišta.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija održala je prigodni govor: Na kraju svake godine okupimo na ovom tradicionalnom događanju, kako bismo svima vama zahvalili na vašim iskoracima. Znamo da to što radite ne radite zbog nagrada i zahvala, nego zbog osjećaja dužnosti, strasti i zanosa, koji vas vode. Želimo vam pokazati da je vaš rad, trud i postignuća vidljiv i da smo vam zahvalni. Kada sagledavamo godinu za nama i godinu koja je preda nama jasno je da variramo između ushita onime što nosi budućnost, naboja zbog velikog napretka s jedne strane i svjesnosti raznih kriza koje su aktualne: politička kriza, ekonomska, klimatska, demografska… dakle variramo između uzbuđenosti i zabrinutosti. Katastrofa i kriza oduvijek je bilo i nažalost će ih biti uvijek, no čini se da treba prihvatiti kako su one dio razvoja društva. Svjesna mogućega patosa, želim poručiti svima vama, ali i našoj široj sveučilišnoj zajednici, da nas treba voditi ideja jednakosti, jer mi ljudi znanosti i sveučilišta dužni smo sudjelovati u uređenju i razvoju naših društava. Moramo ponovno preispitati sveučilišni elitizam i pokušati vratiti povjerenje u znanost, posebno iduće godine, u kojoj ćemo obilježiti 50 godina Sveučilišta. Pozivam vas da okupimo ‘glave’ vodimo brigu o univerzalnoj mudrosti, koja nadmašuje sve partikularnosti, zaključila je rektorica i čestitala laureatima.

Kaže se u narodu ‘Ned’o Bog rata i bolesti’, no i rat i bolest posljednje su nam se vrijeme opasno približili i izazvali niz kriza, no nastavili smo funkcionirati, po mojem sudu vrlo uspješno. Županija i Sveučilište imaju dugu, dobru suradnju te sam uvjeren kako ćemo nastaviti još intenzivnije surađivati i zajednički stvarati bolje uvjete za naše mlade, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, dipl. ing. te se čestitao nagrađenima u ime Primorsko-goranske županije.

Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić poručio je laureatima: Vi ste blagoslov za naš grad! Čestitam nagrađenima, kao i Sveučilištu što vaše napore prepoznaje. U ozračju Božića i u skladu s propovijedanjem evanđelja mislim da se trebamo zapitati: Što je Božić? Prije svega Božić je povjerenje u čovjeka, u bolji svijet. Bog je postao dio našeg svijeta da stvori boljeg čovjeka. Upravo se to odnosi na vas – znanstvenike: vaš je doprinos velik, ali na vama je i velika odgovornost. Zadaća vam je da pomognete Bogu i poboljšavanju čovjeka i čovječanstva. Čestitam vam na vašim nagradama i čestitam vam Božić, koji je više od kršćanskog blagdana. Želim vam puno Božjeg blagoslova u 2023. Bog vas blagoslovio!, zaključio je nadbiskup.

Doc. dr. sc. Stribor Marković s Medicinskog fakulteta i Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci održao je prigodno predavanje pod nazivom ”Blagdanska znanost”. U predavanju je istaknuo nekoliko zanimljivih činjenica poput toga da je 1915. godine točno na Božić izoliran hormon štitnjače te da je Halleyjeva kometa također otkrivena točno na Božić.

Blagdanskom prijmu nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, dipl. ing. te njegov zamjenik prof. dr. sc. Goran Palčevski, gradonačelnik Cresa Marin Gregorović, mag. polit. te brojni uvaženi gosti iz riječke sveučilišne i društvene zajednice.

Rektorica Prijić Samaržija dodijelila je zahvalnice nagrađenima.

POPIS NAGRAĐENIH

Skip to content