KATEGORIJE

Održan trening Europske studenske unije

24.10.2023. / vijesti / studenti

Od 18. do 21. listopada 2023. održan je trening Europske studentske unije na Sveučilištu u Rijeci. Trening je organizirao Upravljački odbor grupe studentskih eksperata u osiguravanju kvalitete, koji djeluje pod Europskom studentskom unijom (ESU). Na otvorenju treninga sudjelovala je Loredana Maravić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske; prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; te Lana Par i Eugen Car, predsjednica i zamjenik predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Događaj su podržali i Grad Rijeka, na čelu s Markom Filipovićem, gradonačelnikom, turistička zajednica grada Rijeke te Jadran-galenski laboratorij.

Gđa Maravić naglasila je nužnost suradnje sa studentima, ne samo na nacionalnoj, već i međunarodnoj razini. Rektorica se obratila studentima kroz predstavljanje trenutačnog stanja društvenog prostora i ulogom modernih sveučilišta u istome, te važnosti studenata u sudjelovanju u upravljačkim tijelima sveučilištima. Lana i Eugen predstavili su neke od važnijih inicijativa studentskog zbora, a posebno su naglasili projekte koji su dosegli nacionalnu važnost.

Treningu je prisustvovalo ukupno 22 studenata koji djeluju kao eksperti u vanjskim postupcima akreditacije studijskih programa, institucija i nacionalnih agencija. Studenti su imali priliku čuti na koji način Sveučilište u Rijeci provodi osiguranje kvalitete, kroz predavanje prof. dr. sc. Marte Žuvić, prorektorice za studije, studente i osiguranje kvalitete. O tome kako proaktivno uključiti studente u osiguranje kvalitete, održana je radionica od strane dr. sc. Vesne Dodiković Jurković te zamjenice ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje Sandre Bezjak. Nataša Kramar, iz Nacionalne agencije Republike Slovenije za kvalitetu u visokom obrazovanju, demonstrirala je na koji način se osiguranje kvalitete vrši u internom radu same agencije u Sloveniji, a Anna Gover, direktorica Europskog udruženja za osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju, studentima je prezentirala inicijalne rezultate QA-FIT projekta.

Osim formalnog sadržaja, studenti su dobili priliku i učiti o povijesti grada Rijeke, kroz turu turističkim autobusom te turu Guvernerovom palačom.

Skip to content