KATEGORIJE

Održan završni sastanak COST BESTPRAC mreže

10.09.2019. / vijesti / eu projekti

BESTPRAC (The voice of research administrators: Building a network of administrative excellence) je COST mreža koja okuplja djelatnike različitih znanstveno-istraživačkih organizacija koji na svojim institucijama pružaju podršku u pripremi i/ili provedbi projekata financiranih iz EU izvora. Mreža djeluje od 2014. godine, od kada služi kao platforma za razmjenu iskustava te dijeljenje i razvoj najboljih praksi u pripremi i provođenju u prvom redu znanstveno-istraživačkih projekata financiranih iz EU izvora, s naglaskom na Obzor 2020. kao najveći EU program za istraživanje i inovacije.

Dva puta godišnje organiziraju se zajednički sastanci članova BESTPRAC mreže (eng. Working Group meetings). Dvanaesti i posljednji takav sastanak održan je 5. rujna 2019. na Sveučilištu u Gentu u Belgiji te je okupio 70 sudionika iz cijele Europe. Kao predstavnice Sveučilišta u Rijeci, sastanku su pristustvovale Nataša Jakominić Marot i Maja Skočanić iz Centra za EU projekte.

U sklopu sastanka održana su dva plenarna predavanja za sve sudionike. Prvo predavanje održao je Gheorghe Bancos iz Common Audit Service, DG Research & Innovation Europske komisije o najčešćim pogreškama u primjeni Model Grant Agreementa programa Obzor 2020. Drugo predavanje, pod nazivom Research Administration in Europe at this moment, bilo je usmjereno na važnost prepoznavanja tzv. research management and administration kao zanimanja te različitost u ulogama i poslovima koje research managers obavljaju u različitim institucijama diljem Europe.

Program rada je obuhvaćao i odvojene sastanke triju radnih grupa (WG1: Administration, WG2: Finance, WG3: Legal) koji su fokusirani na specifična pitanja pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU izvora.

Dan nakon održanog posljednjeg radnog sastanka, 6. rujna 2019., u prostorima COST-a u Bruxellesu, održano je i službeno obilježavanje završetka BESTPRAC projekta, pred predstavnicima Europske komisije, COST-a i Europskog udruženja sveučilišta (EUA). Svi članovi Upravljačkog odbora, uključujući Maju Skočanić kao Communication managera mreže, održali su prezentacije rezultata mreže u šest godina postojanja te planove za njezin nastavak nakon COST financiranja. Također, održan je i panel Benefits of quality Research Management/Administration for Europe na kojem je zaključeno kako su research managers kompetitivna prednost svake znanstveno-istraživačke organizacije obzirom da se uvjeti sudjelovanja i pravila financiranja znanosti iz EU izvora konstantno mijenjaju te je podrška znanstvenom osoblju u ovom smislu ključna za uspjeh svake organizacije.

Više o radu mreže možete pročitati na službenoj stranici BESTPRAC-a, na kojoj možete pronaći i korisne materijale o pripremi i provedbi EU projekata izrađenih od strane članova mreže.

Skip to content