KATEGORIJE

Održana 41. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci

21.04.2020. / vijesti / o sveučilištu

41. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci održana je putem aplikacija Microsoft teams. Sjednici su se putem aplikacije priključile ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i državna tajnica prof. dr. sc. Branka Ramljak, a na teme provedbe postupka upisa u novu akademsku godinu 2020./2021. i završetka akademske godine 2019./2020. u kontekstu izvanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa COVID-19. 

Ministrica se zahvalila na prilici da prisustvuje sjednici Senata i osobno predstavi aktivnosti Ministarstva po pitanju državne mature i završetka akademske godine. Istaknula je kako je cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja održavanje obveznih predmeta državne mature u lipnju, najvjerojatnije u terminu 6. – 29. lipnja 2020.,s preporukom da se održe obvezni predmeti, a izborni ne, no da se u obzir uzmu ocjene iz srednje škole. Želja ministarstva je poručiti i maturantima i roditeljima spremnost prilagodbe trenutnim uvjetima i pomoći im u ovim zahtjevnim trenucima. 

Naglasila je kako ministarstvo stoji na raspolaganju po pitanjima  prilagodbe ECTS-a, savjetom ali i informacijama na koji način to rješavaju druge države. Prijedlog  MZO-a  da  se  umjesto  apsolutnih  iznosa  ECTS-a  (npr.  55  ECTS  bodova  ostvarenih  u prethodnoj akademskoj godini) upotrebljavaju relativni udjeli u maksimalnim iznosima ECTS-a koje je moguće ostaviti na nekom studijskom programu u ovoj akademskoj godini. Na taj način bi se uzelo u obzir specifičnosti pojedinih studijskih programa i izašlo u susret studentima u ovim izvanrednim okolnostima.

Na temu Odluke Vlade o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom Republike Hrvatske za 2020. godinu, što konkretno znači zabranu zapošljavanja i napredovanja na Sveučilištu i sastavnicama i obustave javnih nabava, ministrica je zamolila za odgovornost i maksimalnu štednju, kao i procjenu da se pričeka sa svim zahtjevima koji nisu trenutno nužni. Stav ministarstva po pitanju postupaka javne nabave i zapošljavanje je da  EU projekti moraju ići dalje, kao i zapošljavanje i napredovanje na tim projektima. Napredovanje nije izvjesno u sljedećih nekoliko mjeseci, a prednost će dobiti samo zapošljavanje znanstvenika povratnika.

Ministrica i državna tajnica zahvalile su se na gostoprimstvu rektorici i članovima Senata te istakle spremnost da pomognu u svim daljnjim aktivnostima kako bi ova akademska godina završila uspješno i za studente i nastavnike.

U nastavku sjednice Senat je potvrdio izbor u zvanje redovite profesorice – trajno dr. sc. Majdi Trobok s Filozofskog fakulteta u Rijeci. Senat je usvojio odluku o Prijedlogu institucijskih mjera i preporuka vezanih uz postupke provjere znanja i završetak akademske 2019./2020. godine. Načelna polazišta ovih institucijskih mjera i preporuka su potreba privremene fleksibilizacije postojećeg sustava radi prilagodbe izvanrednim okolnostima kao i uvažavanje posebnosti autonomije svake sastavnice u organizaciji provedbe nastave. 

Nastavak sjednice Senata bio je posvećen tematskoj točki – evaluaciji Izvješća o radu i konačnog izvješća o provedbi Strategije Sveučilišta u 2019. 

Nakon održane prezentacije, usvojeno je konačno izvješće o provedbi Strategije Sveučilišta u 2019. godini koje se sastoji od poglavnja istraživanja, obrazovanja, javne funkcije, organizacije i strategije 2014. 2020.

Skip to content