KATEGORIJE

Održana 49. sjednica Senata

28.01.2021. / vijesti / o sveučilištu

Predsjednica Povjerenstva za prikupljanje prijava za izbor rektora Sveučilišta u Rijeci za mandatno razdoblje 2021. – 2025. prof. dr. sc. Vesna Crnić Grotić izvijestila je članove Senata kako je u predviđenom roku za podnošenje prijava kandidata za izbor rektora pristigla samo jedna prijava i to kandidatkinje prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije, aktualne rektorice. Predsjednica Povjerenstva istaknula je kako je od potrebnih 5% potpisa kandidatkinja priložila gotovo 40 % potpisa, što govori o podršci nastavnika u znanstveno/umjetničko-nastavnom zvanju koju aktualna rektorica uživa.

U nastavku sjednice potvrđen je izbor u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora dr. sc. Kristianu Leniću s Tehničkog fakulteta u Rijeci i dr. sc. Damiru Kovačeviću s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Senat Sveučilišta u Rijeci podržao je Odluku o osnivanju Fonda za pružanje pomoći studentima Sveučilišta u Rijeci iz područja pogođenih potresima. Sredstva Fonda namijenjena su za pružanje pomoći studentima iz navedenih područja, i to za pružanje izravne financijske pomoći za pokriće troškova studiranja i stanovanja, nabavu informatičke i druge opreme za omogućavanje praćenja nastave i studiranja te druge potrebe koje se izravno povezuju s posljedicama potresa.  

Na sjednici Senata raspravljalo se i o oslobađanju od plaćanja participacije u troškovima studija i troškovima upisnine studentima iz područja pogođenih potresom. Zaključeno je da će se oslobađanje od plaćanja participacije u troškovima studija i troškovima upisnina odnositi na razdoblje obveza plaćanja od 1. siječnja 2021. do kraja 2021./22. akademske godine, a na studente koji su na dan 29. prosinca 2020. imali prebivalište/boravište na području Sisačko-moslavačke županije i objekt u kojem imaju prijavljeno prebivalište/boravište ocijenjen oznakama N1/N2 ili PN1/PN2. Sastavnice su ovlaštene samostalno odlučivati o pravu na oslobođenje od plaćanja troškova i u svim ostalim uvjetima i vremenskim razdobljima koja nisu obuhvaćena ovim zaključkom. Studentima će se također predložiti da stave ostatak akademske godine 2020./2021. u mirovanje.

Usvojena je Odluka o raspisivanju Natječaja za upis u prvu godinu diplomskog sveučilišnog studija na engleskom jeziku „Diskretna matematika i primjene“ Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Na prijedlog Povjerenstva za evaluaciju statusa znanstvenih, znanstveno-nastavnih, nastavnih i stručnih baza Sveučilišta u Rijeci Senat je dodijelio status stručne baze Sveučilišta u Rijeci Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja i Državnom arhivu u Rijeci.

U tematskom dijelu sjednice Senata predstavljena je Strategija Sveučilišta u Rijeci za razdoblje 2021.-2025., a pod nazivom Europsko sveučilište budućnosti. Nacrt Strategije raspravljen je i na sjednici Savjeta Sveučilišta održanoj 25. siječnja 2021. U sklopu svoga izvješća rektorica se osvrnula na osnivanje Radne skupine za izradu protokola za postupanje u slučajevima seksualnog uznemiravanja i nasilja na Sveučilištu. Odlukom se upotpunjuju postojeće aktivnosti koje Sveučilište poduzima u cilju sprječavanja nepoželjnih i kažnjivih ponašanja i diskriminacije, a s ciljem da Sveučilište u Rijeci bude sigurno mjesto, slobodno od uznemiravanja i svih drugih oblika neprihvatljivih ponašanja.

Skip to content