KATEGORIJE

Održana 6. međunarodna doktorska ljetna škola „Digitalisation in science and society“

31.10.2022. / vijesti / doktorska škola

Doktorska škola Sveučilišta u Rijeci, Sveučilište u Grazu i Sveučilište u Ljubljani organizirali su od 27. do 28. listopada 2022. na Sveučilištu u Ljubljani 6. međunarodnu doktorsku ljetnu školu pod nazivom „Digitalisation in science and society“

S obzirom da digitalizacija donosi promjene u svim granama znanosti i ušla je u sve pore našeg društva i naše svakodnevice, ljetna škola je imala za cilj pokrenuti raspravu upravo o digitalizaciji u njenom najširem smislu. Tako se raspravljalo o temama poput novih digitalnih tehnologija, otvorenog pristupa, istraživanja velikih podataka, mogućnosti veće suradnje, fleksibilnijih pristupa obrazovanju i više mogućnosti budućeg zapošljavanja. Plodonosna rasprava nije zanemarila ni aspekt etičkih izazova i nedostataka koje digitalizacija donosi svojim korisnicima i društvu u cjelini, npr. smanjenje ljudske interakcije, produbljivanje jaza između društava i pojedinaca s obzirom na digitalne infrastrukture, utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje pojedinaca itd.

Glavna govornica ljetne škole bila je dr. sc. Marinka Žitnik, docentica na Sveučilištu Harvard pri Odsjeku za biomedicinsku informatiku, a među pozvanim govornicima bila je i prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić, dok su riječko Sveučilište kao suorganizatora predstavljali još i prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić te predstojnik Doktorske škole prof. dr. sc. Igor Prpić, dr. med.

U programu ljetne škole sudjelovalo je deset doktoranada s različitih sastavnica Sveučilišta u Rijeci, od kojih je pet održalo usmena izlaganja, a preostalih pet su predstavili svoja istraživanja putem postera.

I ovo izdanje doktorske ljetne škole pružilo je priliku za međusobno umrežavanje doktoranada, a najavljen je i nastavak međusveučilišne suradnje kroz organizaciju sedme međunarodne doktorske ljetne škole.

Skip to content