KATEGORIJE

Održana 62. sjednica Senata

25.01.2022. / vijesti / o sveučilištu

Na 62. sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci potvrđen je trajni izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora dr. sc. Nelidi Črnjarić-Žic s Tehničkog fakulteta u Rijeci i dr. sc. Dubravki Jurišić-Eržen s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Prvi izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je dr. sc. Andrei Cvitković Roić s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

U nastavku sjednice usvojen je program cjeloživotnog obrazovanja Napredna laboratorijska ispitivanja materijala. Nositelj programa je Sveučilište u Rijeci, Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije, a izvoditelji su Centar, Odjel za fiziku i Tehnički fakultet u Rijeci.

Senat Sveučilišta u Rijeci podržao je odluku o dodjeli zahvalnica za izniman angažman, trud i izvanrednu požrtvovnost te ostvarena postignuća u izazovnim okolnostima COVID-19 pandemije, a koja su pridonijela promicanju i ugledu Sveučilišta u Rijeci te javnom pouzdanju u stručnost, znanje i snagu razuma angažiranim institucijama (s upravama, ustrojbenim jedinicama, timovima i pojedincima) i to: Domu zdravlja Primorsko-goranske županije i pridruženim liječnicima obiteljske medicina, Katedri za obiteljsku medicinu Medicinskog fakulteta u ime nastavnika obiteljske medicine, Kliničkom bolničkom centru Rijeka, Medicinskom fakultetu u Rijeci, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, studentima volonterima Medicinskog fakulteta te Fakulteta zdravstvenih studija i Fakulteta dentalne medicine, Thallasotherapiji Opatija i Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Zahvalnice će biti dodijeljene i timovima COVID-19 HRZZ projekta odobrenih po natječaju IP-CORONA-2020-04: Dosta skrivanja CoV-2: Uspostava baze monoklonskih protutijela na SARS-Cov-2 (voditelj doc. dr. sc. Ilija Brizić s Medicinskog fakulteta u Rijeci), Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2 (voditeljica prof. dr. sc. Astrid Krmpotić s Medicinskog fakulteta u Rijeci), Višeslojni okvir za karakterizaciju širenja informacija putem društvenih medija tijekom krize COVID-19 (voditeljica izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović s Odjela za informatiku), Život u doba bolesti COVID-19 – socijalne implikacije za sigurnost i dobrobit ranjivih skupina u europskom kontekstu (voditeljica doc. dr. sc. Dalida Rittossa s Pravnog fakulteta u Rijeci), Manipuliranje imunološkom memorijom, razvoj novih strategija u svrhu stvaranja boljeg memorijskog CD8 T-staničnog odgovora protiv COVID-19 nakon cijepljenja (voditelj prof. dr. sc. Felix Wensveen s Medicinskog fakultet u Rijeci).

Pod tematskom točkom ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Lea Lazzarich predstavila je Otvorenu znanost na Sveučilištu u Rijeci – polazišta i perspektive. U sklopu aktualnog sata članovi Senata obaviješteni su o tome kako je Sveučilište u Rijeci dio projektnog konzorcija kojemu je odobreno financiranje projekta iz programa Obzor Europa na razvoju instrumenata otvorene znanosti.

UNIRI projekti iskusnih znanstvenika i umjetnika produljit će se za još jednu godinu, a na novi natječaj za UNIRI projekte mladih znanstvenika moći će se prijaviti docenti/znanstveni suradnici koji su to zvanje stekli u zadnjim četirima godinama te znanstvenici-povratnici. Zaklada Sveučilišta u Rijeci, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Studentski zborom Sveučilišta u Rijeci, raspisala je natječaj Fonda Prometej u svrhu unapređenja znanstveno-istraživačke djelatnosti studenata doktorskih studija Sveučilišta u Rijeci.

Voditelje hrvatske istraživačke grupe sa Sveučilišta u Rijeci na pozitivno evaluiranim projektima iz natječaja HRZZ-IPS-2022-2 i HRZZ-IPCH-2022-4 koji nisu predloženi za financiranje Sveučilište će nagraditi s 10 000 kn, a svakom znanstveniku-povratniku zaposlenom u 2022. godini dodijelit će se startni poticaj od 15 000 kn.

U sklopu financijskih instrumenata kojima se, korištenjem sredstava iz Programskih ugovora, potiče razvoj istraživačkih i inovacijskih aktivnosti na Sveučilištu u Rijeci pokreće se natječaj za institucijsko financiranje interdisciplinarnih znanstveno-razvojnih projekata koji uključuju dionike iz gospodarstva i/ili zajednice „UNIRI-INOVA”.

Članovima Senata dostupan je i izvještaj o postignutim rezultatima u YUFE mreži, Naših 18 mjeseci u YUFE mreži.

Skip to content