KATEGORIJE

Održana 75. sjednica Senata Sveučilišta

22.11.2022. / vijesti / o sveučilištu

Na početku 75. sjednice Senata rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija izvijestila je o aktivnostima Rektorskog zbora, s posebnim naglaskom na zabrinutost zbog kontinuiranog pada broja studenata na hrvatskim sveučilištima i problema nepovjerenja prema obrazovnim institucijama. Rektorica je najavila i početak nove faze YUFE projekta, koji počinje 1. prosinca 2022., a spomenula je i formiranje COARA-e (engl. Coalition for Advancing Research Assessment), naglasivši kako je Sveučilište u Rijeci jedno od prvih sveučilišta koja su potpisala sporazum.

Prof. dr. sc. Čedomili Milin, redovitoj profesorici u trajnom zvanju u mirovini Medicinskog fakulteta, Senat je potvrdio izbor u počasno zvanje profesorice emerite Sveučilišta u Rijeci.

Izbor u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovite profesorice potvrđen je dr. sc. Vesni Kovač s Filozofskog fakulteta, a izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je dr. sc. Leu Frkanecu s Odjela za biotehnologiju.

Prvi izbor u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora/profesorice potvrđen je dr. sc. Kristini Črnjar, dr. sc. Dini Lončarić, dr. sc. Zrinki Zadel i dr. sc. Ana-Mariji Vrtodušić Hrgović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, dr. sc. Deanu Bernečiću, dr. sc. Vladi Frančiću i dr. sc. Edvardu Tijanu s Pomorskog fakulteta, dr. sc. Vlatki Debeljak s Fakulteta dentalne medicine i dr. sc. Igoru Eškinji s Akademije primijenjenih umjetnosti.

U nastavku sjednice Senat je usvojio odluku o dodjeli Povelje Pravnom fakultetu u povodu 50. obljetnice osnutka i obrazovanja u znanstvenom području društvenih znanosti, polje prava.

Izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Fakulteta za matematiku predstavila je prijedlog osnivanja Centra za popularizaciju i promociju znanosti (engl. Science Outreach Sentre, SOCRI), čiji je cilj osigurati interakciju između znanstvenika i šire javnosti, povećati razumijevanje znanosti i znanstvenih metoda te povećati znanstvenu pismenost.

Prorektor za znanost i umjetnost prof. dr. sc. Gordan Jelenić predstavio je Horizon Europe MSCA COFUND projekt YUFE4Postdocs za zapošljavanje postdoktorskih istraživača na Sveučilištu u Rijeci. U drugom krugu poziva bit će 25 pozicija za postdoktorande, od toga šest za Sveučilište u Rijeci. Na raspolaganju će biti i dodatni fond za istraživanje, a istraživačima će biti dodijeljen i odgovarajući iznos za troškove mobilnosti.

Članovi Senata imali su priliku sudjelovati u raspravi o novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je u sklopu tematske točke predstavio prof. dr. sc. Dario Đerđa s Pravnog fakulteta.

Skip to content