KATEGORIJE

Održana godišnja konferencija & MeetUp projekta EDIH Adria

06.12.2023. / vijesti / inovacije

U sklopu projekta EDIH Adria 30. studenog 2023. održana je prva godišnja konferencija projekta i MeetUp u prostoru Infobip Quantuma, novoobnovljenoj kulturno-povijesnoj zgradi u Vodnjanu. Ova manifestacija u velikom je broju okupila stručnjake, istraživače i poslovne lidere kako bi zajedno s predstavnicima EDIH-a raspravljali o ključnim pitanjima u području digitalne transformacije i inovacija.  

Konferencija je otvorena vođenim posjetom Infobipovog Campusa Pangea te pozdravim govorima Aurore Volarević, VP Business Integrity u Infobip-u, Sandra D’Elie i Alvara Hernanda iz Europske komisije te Valtera Flega iz Europskog parlamenta.  

U ime koordinatora projekta – Sveučilišta u Rijeci, okupljene je pozdravio i prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte, a uslijedio je niz informativnih predavanja, panel-rasprava te MeetUp sudionika konferencije s projektnim partnerima i suradnicima.  

Dio kratkih keynote predavanja, osim predstavljanja projekta, bio je posvećen razgovoru sa stručnjacima iz regionalnih razvojnih agencija o stvaranju regionalnih lanaca vrijednosti, o potencijalima i prilikama koje donosi industrijska tranzicija te o ulozi koju će projekt EDIH Adria imati u ovom procesu. Ovom je prilikom Regionalnoj razvojnoj agenciji Primorsko-goranske županije – PRIGODA dodijeljena godišnja nagrada projekta EDIH Adria, za regionalno promicanje projekta i podršku u uspostavi suradnji s javnim i privatnim sektorom.  

Mr. sc. Damir Medved (Sveučilište u Rijeci) i dr. sc. Benedikt Perak (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci) predstavili su funkcionalnosti nove matchmaking platforme, RIMAP 2.0, ističući njeno značenje za korisnike, dok je  Aleksandar Raić, VP AI Transformation u Infobipu, govorio o ključnoj ulozi umjetne inteligencije u procesu digitalne transformacije. 

Na centralnom panelu pod nazivom “O granicama digitalne transformacije“ raspravljalo se o granicama digitalne transformacije s fokusom na financije i znanje, a sudjelovali su izv. prof. dr. sc.  Darko Etinger, Aleksandar Raić, Vedran Kružić, Dean Verbanac, uz moderiranje mr. sc. Damira Medveda. Za istaknuti je da je na panelu zaključeno kako će u ovom novom tehnološkom dobu presudno biti prilagoditi znanja i kompetencije koje se djeci i mladima nude od najnižih razreda osnovne škole pa prema visokoškolskom obrazovanju. Ove programe potrebno je uskladiti s potrebama poslodavaca i tržišta rada te je suradnja realnog i akademskog sektora i na ovom panelu istaknuta kao izuzetno važna. Konferencija ja završena EDIH Adria MeetUpom sudionika i EDIH Adria predstavnika i suradnika.    

Podsjetimo, EDIH Adria konzorcij čine tehnološki divovi ENT d. d. i Infobip d. o. o., organizacije koje pružaju podršku poduzetnicima STEPRI d. o. o. i SmartRI d. o. o. te Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Sveučilište u Rijeci, kao koordinator. 

U sklopu projekta, MSP-ovi i javni sektor mogu koristiti besplatne usluge konzorcija u njihovom putu ka digitalnoj transformaciji i inovaciji, a više detalja može se pronaći na: EDIH Adria.

Skip to content