KATEGORIJE

Održana komemoracija za prof. emerit. Aleksandru Pejčić

28.09.2023. / vijesti / in memoriam

Na Učiteljskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u srijedu, 27. rujna 2023. održana je komemoracija za nedavno preminulu profesoricu emeritu Sveučilišta u Rijeci i raniju dekanicu Učiteljskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Aleksandru Pejčić. Okupljenima su se obratili: prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci; izv. prof. dr. sc. Darko Lončarić, dekan Učiteljskog fakulteta u Rijeci i Davor Juriša, prof. iz Udruge kineziologa Rijeka. Prethodno komemoraciji, bila je otvorena za upise Knjiga žalosti.

Aleksandra Pejčić, rođena 1942. godine, aktivno se počela baviti sportskom gimnastikom 1950. godine u Rijeci. Više puta bila je omladinska prvakinja u gimnastičkom višeboju na nacionalnoj razini, član gimnastičke reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije. Na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu 1986. godine obranom doktorske disertacije stječe prva u gradu Rijeci i Primorsko–goranskoj županiji znanstveni stupanj doktora znanosti u području društvenih znanosti, polja kineziologije. Cijeli svoj radni vijek provela je na Pedagoškoj akademiji, odnosno Pedagoškom/Filozofskom fakultetu, Visokoj učiteljskoj školi/Učiteljskom fakultetu te je obavljala brojne dužnosti (predsjednik i član odbora) u više sportskih organizacija od kojih se ističu funkcija osnivača i člana predsjedništva Gimnastičkog kluba Rijeka. Za svoj rad prof. emerit. dr. sc. Aleksandra Pejčić dobila je više nagrada i odličja od kojih ističemo Priznanje ”Partizana” Jugoslavije za značajan doprinos u razvoju sportsko-rekreativnih aktivnosti (1978), Medalju za razvoj sportske rekreacije (1979.), 1982. godine Republičku nagradu fizičke kulture (danas Nagrada ”Franjo Bučar”), Zlatnu značku pedagoga fizičke kulture Hrvatske (2002.), godišnju Nagradu Grada Rijeke za doprinos razvoju i promicanju kineziološke znanosti i sporta (2003.), državnu – godišnju nagradu „Ivan Filipović“ (2004.), te mnoge druge. Aleksandra Pejčić svojim cjelokupnim znanstvenim i stručnim opusom ostvarila je u teorijskim pristupima i praktičnim modelima dragocjene doprinose sportu i kineziološkoj teoriji i praksi.

Najvažniji aspekt njezinog doprinosa profesorice Pejčić bio je njezin holistički pristup proučavanju sporta, tjelesne i zdravstvene kulture. Ona je razumjela da uspješnost u sportu i odgojni uspjeh ovise o međuljudskim odnosima, interakciji i komunikaciji. Impresivnim nizom znanstvenih radova, stručnih radova i knjiga, profesorica Pejčić doprinijela je razvoju kineziološke znanosti i prakse. Njezin višeaspektni i višedimenzijski pristup dodatno je obogatio ovo područje, postavljajući standarde za buduće generacije istraživača. Njezin doprinos nije ostao nezapažen ni izvan granica našeg Sveučilišta. Imenovana je od strane Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje kao recenzentica svih studijskih programa u Republici Hrvatskoj u znanstvenom polju kineziologije. Njezina knjiga “Kineziološke aktivnosti za djecu predškolske i rane školske dobi” uvrštena je u direktorij resursa vezanih uz rani razvoj djece u zemljama Središnje i Istočne Europe, što svjedoči o globalnom značaju njezinog rada. Njen sportski duh i predanost ostavili su dubok utisak na sve koji su je poznavali. Profesorica Pejčić također je aktivno sudjelovala u društvenom životu zajednice i doprinosila radom sa sportašima te obavljala brojne funkcije u sportu. Njezina posvećenost studentima i kolegama bila je izuzetna, čineći je uzorom svima nama. Za svoj znanstveni i stručni rad profesorica Pejčić dobila je brojna priznanja, medalje i nagrade. Njenim odlaskom izgubili smo ne samo iznimnu znanstvenicu i edukatoricu, već i izvanrednu osobu koja će ostati u našim srcima i sjećanjima. Neka nam njezino naslijeđe bude vječna inspiracija da nastavimo raditi na promicanju znanja, razumijevanju i suradnji u području kineziologije. Hvala Vam, profesorice!, stoji u govoru prorektorice Žuvić.

Skip to content