KATEGORIJE

Održana konferencija za medije povodom početka akademske godine

14.10.2019. / vijesti / o sveučilištu

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je konferencija za medije povodom početka akademske godine 2019./ 2020. Aktualne akademske teme predstavila je rektorica Sveučilišta Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija sa svojim suradnicima – prorektorima, koji su dali pregled svojih resora: prof. dr. sc. Senka Maćešić (informatizacija i organizacija), prof. dr. sc. Alen Ružić (znanost i umjetnost), prof. dr. sc. Davor Vašiček (financije i poslovanje) i izv. prof. dr. sc. Marta Žuvić (kvaliteta).
Rektorica Prijić Samaržija zahvalila je predstavnicima medija na današnjem velikom odzivu te općenito da dobrom praćenju i komunikaciji sa Sveučilištem i sveučilišnom zajednicom te naglasila kako je intencija današnje konferencije izvijestiti medije, a putem njih i javnost o postignućima, aktualnostima i planovima Sveučilišta za započetu akademsku godinu.
”Sveučilište u Rijeci okuplja oko 20 tisuća ljudi – što studenata, što zaposlenika – i pokazuje kako Rijeka uistinu jest sveučilišni grad. Također, Sveučilištem godišnje ‘prođe’ između 1.00 i 2.oo stranaca – što studenata, što predavača, što gostiju. Želimo odaslati poruku da smo otvoreno, progresivno, inovativno europsko sveučilište. S iznimnim zadovoljstvom želim istaknuti da smo ušli u organizaciju mladih europskih sveučilišta YUFE – Young Universities for the Future of Europe, kao jedan od 10 partnera. Nova će nam akademska godina donijeti i formiranje virtualnog kampusa, putem kojeg će i našim studentima biti olakšana mobilnost i provođenje stručne prakse, upisivanje kolegija i brojne druge prednosti… Svi će naši studenti dobiti i YUFE iskaznice, a na nedavno održanom sastanku na Cipru, kojem sam prisustvovala, oformljeno je i novo studentsko tijelo te s ponosom ističem da je za tajnicu tog tijela izabrana naša studentica Tea Dimnjašević iz Studentskog zbora UNIRI.
Nadalje, želim spomenuti i činjenicu kako smo ove godine upisali otprilike jedna broj studenata kao i lani. Voljeli bismo da je taj broj i veći, no u uvjetima demografskog osipanja i sve veće mobilnosti smatramo ovo dobrim rezultatom.
Od novih studija na Sveučilištu želim posebno istaknuti diplomski studij prevođenja na Filozofskom fakultetu te online studij poslovne ekonomije, koji izvodi Ekonomski fakultet. Također, uz nekoliko izvanrednih studija, tu je redoviti studij Diskretna matematika na engleskom jeziku.
Što se tiče studija logopedije, za koji je postojao velik interes, kako studenata, tako i javnosti, moram reći da ga nažalost nismo uspjeli aktivirati od ove akademske godine. Naši partneri iz Zagreba nisu na vrijeme proveli sve potrebne procedure pa će studij zaživjeti od iduće akademske godine.
Pomak na infrastrukturnom planu očituje se u preko 3000 m2 novih sveučilišnih prostora. Radi se o mini-kampusu u Iki, koji bi trebao biti dovršen krajem kalendarske godine te o Palači Moise na Cresu, koju je Sveučilište preuzelo od Ministarstva kulture i Grada Cresa, a koja će postati centar za društveno-humanistička istraživanja i cjeloživotno obrazovanje.
Iduću će godinu obilježiti i niz aktivnosti na sveučilišnom Kampusu: uz brojne aktivnosti projekta EPK Rijeka 2020, bit će otvoren županijski interpretacijski centar, koji predstavlja ideju začetka botaničkog vrta i banke sjemena biljaka, a koji će svakako predstavljati dodatnu vrijednost našem Kampusu.
Želim također istaknuti kako Sveučilište u Rijeci inzistira na promocije društvenih vrijednosti i trenutno smo snažno orijentirani na ekološku osviještenost. Želimo postati plastic free sveučilište, sveučilište bez plastike, a prve značajne korake u tom smjeru napravio je Studentski centar Rijeka, izbacivši iz uporabe plastične proizvode, poput plastičnih čaša, žličica i sl. te ugradivši fontane – špine s pitkom vodom. Također, 26. listopada pridružujemo se nacionalnoj akciji i na Kampusu će biti održano ozelenjivanje – sadnja stabala. Na Kampusu se redovito održavaju akcije čišćenja prostora, a postavljeni su i spremnici za razvrstavanje otpada. Razmatamo i uvođenje zdravije studentske prehrane, a i sav je naš novi promo-materijal izrađen od ekološki prihvatljivog materijala”, zaključila je rektorica.
Prorektor Ružić naveo je novosti iz područja svoje portfelja – znanosti i umjetnosti: ”Usustavili smo sustav kojim se precizno definira navođenje imena našeg Sveučilišta te sastavnice kod pisanja i objave znanstvenih radova i ‘pretresli’ smo znanstvene baze. Tako smo ‘otkrili’ oko 6.000 radova koji nisu bili pravilno pripisani Sveučilištu. Dalje, na povećanju znanstvene produkcije radi se u i pogledu financiranja pa smo umjesto dosadašnjih 7.300.000 kuna izdvojili 13.600.00 kuna za namjensko financiranje znanstvene produkcije. Trenutno se provodi oko 320 istraživačkih projekata, a gotovo svi naši znanstvenici ili umjetnici sudjeluj u barem jednome od njih. Potičemo znanstvenike i umjetnike da se prijavljuj na kompetitivne projekte i donese svojim timovima i instituciji financiranja projekata pa smo u tu svrhu osmislili i tzv. poticajne potpore. Također, posebnu liniju financiranja usmjerili smo ‘mladim’ znanstvenim disciplinama, koje trebaju zamah za razvoj.
Kampus Sveučilišta u Rijeci jedno je od 27 susjedstava u projektu EPK Rijeka 2020, pa će u nadolazećem periodu na kampusu biti održana brojna događanja. Od 2. do 5. ožujka 2020. bit će održan Festival susjedstava, a od 5. do 9. srpnja 2020. s ‘bratskim’ susjedstvom Porto Vecchio iz Trsta održavat će be intenzivne aktivnosti na povezivanju. Uskoro će na Kampusu biti postavljeni trajni panoi za izložbe, slični onima na Korzu. Na Kampusu je otvorena i ambulanta, otvorena i građanima, a to je samo jedna od načina da se Kampus kao kvart približi građanstvu. Shvatili smo svojom obvezom da kad netko pomisli na Rijeku, da mu jedna od prvih asocijacija bude Sveučilište u Rijeci, odnosno Rijeka kao sveučilišni grad”, zaključio je Ružić.

Prorektor Vašiček izvijestio je o poslovanju: ”Investicijski projekt koji se planira u narednoj godini jest 4. paviljon studentskog smještaja na Kampusu, vrijedan oko 45 milijuna kuna, a koji će imati 280 ležajeva. Potrebe za studentskim smještajem u Rijeci nisu u potpunosti zadovoljene i jasno nam je da na tome stalno trebamo raditi., Oko 70 % ovog projekta financirat će sami studenti i to kroz program ”studenti studentima”, gdje se dio sredstava od školarina usmjeruje ciljno u izgradnju objekata smještaja, kako je odluku donio Studentski zbor. Ostatak će financirati Sveučilište i Studentski centar. Nastavlja se i jedinstveni projekt subvencioniranog kreditiranja studenata, za što je još 2008. oformljena riznica. Također, jedna od velikih zadaća, kako to shvaćamo, jest i suradnja Sveučilišta sa zajednicom i gospodarstvom, gdje je uz brojne aktivnosti, oformljen i fond za potporu osnivanja studentskih poduzeća – kao impuls i podrška poduzetništvu. Intenziviraju se i aktivnosti u povlačenju sredstava iz europskih fondova, a u periodu od 2010. do 2018. povučeno je oko 48 milijuna eura. Tu je Sveučilište u Rijeci na 16. mjestu u Hrvatskoj”, zaključio je Vašiček.
Prorektorica Mašećić, zadužena za informatizaciju i organizaciju istaknula je: ”Godina je ovo obnove podatkovnog centra i nastavka suradnje sa SRCE-em. Sveučilište u Rijeci bit će jedna od tri institucije uključene u formiranje HPC centra. Ušli smo u novu akademsku godinu s novim mrežnim strancima, a radi se i na novom intranetu. Razvijaju se ideje o digitalnom poslovanju, gdje razmatramo mogućnost elektronskih potpisa. Unaprjeđuje se i ISVU sustav. Što se tiče organizacijskog aspekta, radi se na velikom projektu upravljaju ljudskim resursima te se specifično razmatra problematika nenastavnog osoblja. Pilot-projekt provodi se na dvije sastavnice: Rektoratu i Odjelu za biotehnologiju.”

Relativno nov kao prorektorski resor, područje kvalitete, predstavila je prorektorica Žuvić: ”Obavljeno je ispitivanje zadovoljstva, ali ne samo zadovoljstva studenata, koje se već godinama provodi, nego i ispitivanje zadovoljstva nastavnika i ostalih zaposlenika. Provedeno je to kao opsežna analiza stavova i osjećaja djelatnika prema radnome mjestu i uvjetima rada. Ovo je upravi referentna točka s koje će se dalje raditi. Također, donesen je i Pravilnik o priznavanju prethodnog učenja, gdje se definira priznavanje informalno i neformalno stečenog znanja. To će, vjerujemo, pozitivno utjecati i na povećanje broja, novih ‘nestandardnih’ studenata.

Na novinarski upit o najavljenom mogućem štrajku zaposlenika u znanosti i visokom obrazovanju, rektorica je odgovorila kako apsolutno podržava svaku borbu zaposlenika za poboljšanjem njihovih prava i materijalnih uvjeta te kako smatra da je štrajk demokratsko pravo. Također je naglasila kako će se Sveučilište potruditi da se nužni poslovi ne ometaju, ali da je borba za prava zaposlenika sasvim legitimna.

Skip to content