KATEGORIJE

Održana panel rasprava o rodno osviještenim politikama u visokom obrazovanju

14.06.2022. / vijesti / diversity

U organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, 10. lipnja 2022. godine održana je online panel rasprava na temu: „Everyone’s business: gender equality and the context of higher education”.

Promicanje rodne ravnopravnosti, jedne od temeljnih vrijednosti Europske unije, dodatno je ojačano početkom 2022. godine kada je pred znanstveno-istraživačke i obrazovne institucije koje sudjeluju u realizaciji projekata u sklopu EU programa Obzor Europa postavljen uvjet usvajanja plana rodne ravnopravnosti (Gender Equality Plan, GEP) kojem treba prethoditi provedba preliminarnih istraživanja o stanju rodne ravnopravnosti na instituciji koja namjerava usvojiti GEP.

Sudionici panela bili su znanstvenici i praktičari koji/koje aktivno sudjeluju u unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u visokom obrazovanju i istraživanjima :

  • Anamari Nakić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu;
  • Daria Glavan Šćulac, Sveučilište u Rijeci;
  • Liv Baiser Petersen, Sveučilište južne Danske,
  • Przemyslaw Zukiewicz, Institut političkih znanosti Sveučilišta u Wrocławu (Poljska).

Moderatorica rasprave bila je doc. dr. sc. Brigita Miloš.

Na panelu se, između ostalog, uz usporedbu danskog, poljskog i dva hrvatska primjera iz visokoobrazovne prakse raspravljalo o tome što provedba preliminarnih istraživanja o rodnoj ravnopravnosti otkriva o rodnoj dimenziji u akademskom kontekstu, kako se planovi rodne ravnopravnosti provode u različitim visokoškolskim obrazovnim i istraživačkim institucijama u EU, tko provodi politike rodne osviještenosti i na koga one utječu te kako su institucije pripremljene za dugoročnu održivost planova.

Skip to content