KATEGORIJE

Održana projekcija višestruko nagrađenog dokumentarnog filma “Veće od traume”

27.11.2023. / vijesti / diversity

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u subotu 25. studenog 2023. godine, u prostoru Akvarija na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, održana je projekcija višestruko nagrađenog dokumentarnog filma Veće od traume, jednom u nizu događanja u sklopu globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa koje dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. 

Nakon projekcije filma održan je razgovor i druženje s autoricama filma Vedranom Pribačić i Mirtom Puhlovski. Razgovor je vodila Iva Davorija iz SOS Rijeka – Centra za nenasilje i ljudska prava, a autorice su odgovarale i na pitanja iz publike. Unatoč hladnom zimskom vremenu, svojim sudjelovanjem događanje je podržao veliki broj članova i članica Sveučilišta u Rijeci, volontera i volonterki, te građana i građanki Rijeke. 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga posvećen je širenju svijesti o problemu nasilja nad ženama. Rodno uvjetovano nasilje je jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. Prema istraživanjima na globalnoj razini, svaka treća žena iskusi neki oblik nasilja tijekom svog života. Ratovi i sukobi dodatno povećavaju rizik od ratnih zločina usmjerenih upravno prema ženama, a traume ostavljaju duboke emocionalne i psihološke posljedice koje zahtijevaju posebnu pažnju i podršku društva i zajednice.

Više o filmu: HAVC Facebook.

Događanje je dio aktivnosti u sklopu globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja i sudjelovanja Sveučilišta u Rijeci u projektu UNIGEM (University and Gender Maintreaming) kojeg koordinira TPO fondacija iz Sarajeva, te projekta Udruge SOS Rijeka pod nazivom “Podrška osobama koje su preživjele seksualno nasilje – jačanje novih centara za podršku” sufinanciranim od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske.

Fotografije: Tena Liverić

Skip to content