KATEGORIJE

Održana radionica kreativnog pisanja „A kako vama zvuči ‘žensko pismo’?“

09.09.2022. / vijesti / SPEAR

U sklopu projekta „Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima“, akronim SPEAR (engl. Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research), Sveučilište u Rijeci organiziralo je niz aktivnosti prema zajednici s namjerom promicanja rodno osviještenog razmišljanja i pisanja. Sukladno Planu rodne ravnopravnosti Sveučilišta (koji je usvojen 18. svibnja 2021.), a temeljem Provedbenog plana akcijskih prioriteta za 2022., održava se niz edukacijskih radionica za akademsko osoblje i širu zajednicu (lokalnu zajednicu i druge dionike).

Početkom rujna održana je intenzivna četverodnevna radionica kreativnog pisanja naziva „A kako vama zvuči ‘žensko pismo’?“ pod vodstvom poznate hrvatske spisateljice Ivane Bodrožić. Radionica je imala nekoliko ciljeva: 1. Razumijevanje rodne perspektive/osvještavanje; 2. Pronalaženje unutarnjeg glasa; 3. Stvaranje lik(ov)a; 4. Zaplet i preokret; 5. Smisao i tehnike otvaranja i zatvaranja teksta.

Sudionici radionice, njih dvanaest, odabrani su temeljem evaluacije njihovog motivacijskog pisma i kratke priče koju su priložili prijavi. Među sudionicima bili su članovi administrativnog i nastavnog osoblja Sveučilišta u Rijeci i Veleučilišta u Rijeci, članovi udruga i ureda pučke pravobraniteljice. Radionica je uključivala predavanja, vježbe pisanja i zadatke koje je trebalo izvršiti u razdoblju između nastavnih susreta. Zatvorena grupa sudionika u intenzivnom radu u palači Moise na Cresu proživjela je posebno osobno iskustvo puno kreativnosti, razmjene ideja, ispunjeno energijom, ali uz brojne emotivne trenutke smijeha i suza. Pokazalo se da se radi o iznimno uspješnom konceptu.

Rezultat radionice je 12 kratkih priča s dirljivom rodnom perspektivom i dublje razumijevanje rodne perspektive u literaturi. Osvješćivanjem rodne ravnopravnosti, uz postignute rezultate radionice, sudionici će oplemeniti svoje okoline u kojima djeluju te promovirati uključivost, različitost i participaciju kao nužne uvjete progresivnih i pravednih institucija na čemu i počiva provedba projekta SPEAR.

Skip to content