KATEGORIJE

Održana uvodna konferencija projekta CEKOM

09.07.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

U prostorima bivšeg ExsportDrva na Delti u Rijeci, danas, 9. srpnja 2021. održana je uvodna konferencija projekta Centar kompetencija za pametne gradove (CEKOM). Iako je projekt CEKOM otpočeo s provedbom 1. ožujka 2020. zbog nepovoljne epidemiološke situacije nije ranije bilo moguće organizirati ovu konferenciju. Danas je javnosti predstavljen projekt i njegovi ciljevi te su prezentirani dosad postignuti rezultati projekta poput novootvorenih 50 radnih mjesta ili ulaska istraživačkog procesa u TRL 3 razinu tehnološkog razvoja.

Centralni dio konferencije bila je glavna panel rasprava pod nazivom Kome pripada sutra, a kome sredstva? na kojoj su sudjelovali:   

 • Marijana Bačić, potpredsjednica Uprave za korporativnu prodaju i ICT usluge, Hrvatski Telekom d. d.
 • Marko Markić, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske
 • Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke
 • Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta ”Hrvoje Požar”
 • Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle d. d.
 • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

Raspravu je moderirala Mirjana Samardžić Novoselec, članica Uprave Apsolona d. o. o., koja je ujedno održala i uvodno predavanje same panel rasprave pod nazivom Gradovi budućnosti – kako do njih?.

Kao jedan od zaključaka panel rasprave istaknula se važnost brzine u plasiranju inovativnih rješenja na tržište i reakcije na promjene te jačanje ljudskih kapaciteta.

-Nakon prvih najava uvođenja digitalnih covid putovnica Ericsson Nikola Tesla je brzo djelovao i prvi na svijetu razvio i plasirao na tržište aplikaciju za provjeru covid putovnica. Tim korakom se Hrvatska pozicionirala kao predvodnik, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle. Kovačević je naglasila značaj ulaganja u infrastrukturu koja je temelj razvoja i primjene svih inovacija. 

-Unatoč nepovoljnim uvjetima, mi smo tijekom 2020. godine zaposlili 200 novih IT stručnjaka, a u prvom kvartalu 2021. godine preko 250. Potrebe premašuju ono što tržište rada trenutno nudi, stoga je potrebno uspostaviti snažniju suradnju s visokoobrazovnim ustanovama, zaključila je Kovačević.

-Sva sveučilišta moraju prepoznati trenutak i otvoriti se prema daljnjoj suradnji s poslovnim sustavom. Novi eko sustavi koji okupljaju poslovni, javni i znanstveno-istraživački sektor su izuzetno važne, istaknula je Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, te je ujedno i najavila nove infrastrukturne projekte Sveučilišta.  

-Osim Inovacijske arene koja će se baviti brodogradnjom i pomorstvom, inovacijama i zelenim tehnologijama, 600 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predodređeno je za reformu visokog obrazovanja u sklopu kojeg ćemo uspostaviti tzv. virtualni kampus, koji će omogućavati brže povezivanje s građanima, zaključila je Prijić Samaržija.

Marko Markić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je za predstojeće financijsko razdoblje najavio jaču ulogu jedinica lokalne samouprave u postupku dodjele EU sredstava te istaknuo da je osigurano gotovo dvostruko više bespovratnih sredstava.    

-Visoka razina centralizacije dosad je predstavljala priličan izazov iako je Rijeka na njega dobro odgovorila strateškim projektima iz područja toplinarstva, vodovoda i kanalizacije, javnog prijevoza… Kao rekorder u povlačenju EU sredstava, Grad Rijeka već sada ima pripremljene projekte iz područja farmaceutske industrije i brodogradnje, kazao je Marko Filipović, Gradonačelnik Grada Rijeke.

-Smjer razvoja Grada Rijeke zacrtan je Planom razvoja Grada Rijeke 2021.-2027 i slijede nam četiri godine rada na ostvarenju zadanih ciljeva pokrećući grad u novom ritmu, zaključio je Filipović.

Potpredsjednica uprave za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog Telekoma Marijana Bačić istaknula je neka od HT-ovih rješenja unutar smartcity platforme.

-HT je uspostavio najveću mrežu punionica električnih vozila u regiji, a Smart parking je proizvod koji izravno doprinosi smanjenju emisije štetnih plinova. Posebno smo ponosni na naš projekt širokopojasne mreže sufinanciran od strane EU kojim se stanovnicima van gradova omogućuje jednako kvalitetna usluga interneta i naprednih tehnologija kao u velikim gradovima, kazala je Bačić.

Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, izrazio je zadovoljstvo što su teme poput energetske učinkovitosti, strateškog planiranja u energetici i klimatskih promjena dospjele u fokus šire javnosti pa i političkog vodstva.  

Tijekom poslijepodnevne sesije konferencije održana su predstavljanja podprojekata Centra komptencija za pametne gradove:

 1. Smart.City Energy&Enviroment stvara platformu za planiranje i upravljanje energetskom učinkovitošću, javnom rasvjetom i održivim okolišem te gospodarenje otpadom;
 2. Smart.City 4D Inteligentna Infrastruktura omogućuje efikasnije upravljanje komunalnom infrastrukturom u svrhu smanjivanja troškova, privlačenja investicija i pružanja što bolje usluge;
 3. Smart.City Connected Traffic uspostavlja integrirani sustav za podršku odlučivanju u gradskom prometu i urbanoj mobilnosti;
 4. Smart.City Surinmo želi optimizirati prometne tokove u uvjetima niskougljične mobilnosti i izraditi model centralnog praćenja, analize i dijeljenja ključnih informacija o prometu;
 5. Smart.City Living omogućuje direktno povezivanje s građanima i životom u gradu te kretanjem stanovnika i posjetitelja;
 6. Smart.City Modesty prikuplja podatke u realnom vremenu u svrhu dobivanja što relevantnijeg uzorka podataka za potrebe istraživanja.

U samoj razradi šest istraživačko-razvojnih podprojekata sudjeluje 20 partnera, od čega 17 privatnih/javnih poduzeća i 3 institucije za istraživanje i širenje znanja. Na predstavljanju podprojekata su bili prisutni predstavnici svih 20 partnera okupljenih u projektu.   

Inače, Centar kompetencija za pametne gradove je rezultat zajedničke prijave i razrade šest istraživačko-razvojnih projekata od strane 20 partnera na temelju poziva Podrška razvoju centara kompetencija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

U iduće dvije godine, koliko će trajati implementacija projekta, projektni partneri će razviti čak 36 inovativnih proizvoda i usluga u području tehnologije pametnih gradova sa značajnim tržišnim potencijalom. Nositelj i prijavitelj projekta Centra kompetencija za pametne gradove je trgovačko društvo Smart RI d. o. o. koje je osnovao Grad Rijeka. Smart RI, a time i grad Rijeka, će postati testni i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot-projekti radi unaprjeđenja proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 149.631.384,15 HRK, od čega je 95.357.525,75 HRK iznos koji sufinancira EU.

Skip to content
Pitaj me!
Virtualna sova URI