KATEGORIJE

Održana završna konferencija projekta SPEAR

15.03.2023. / vijesti / SPEAR

Održana je konferencija projekta „Podrška i provedba planova za rodnu ravnopravnost u akademskoj zajednici i istraživanjima“ akronima SPEAR (engl. Supporting and Implementing Plans for Gender Equality in Academia and Research) kojom je obilježen završetak četverogodišnjeg projekta. Hibridnoj konferenciji “Budućnost (rodne) ravnopravnosti, inkluzivnosti i demokratskih vrijednosti u europskoj akademskoj zajednici: prakse, preduvjeti, otpori i perspektive” (engl. The future of (gender) equality, inclusivity and democratic values in European Academia: Practices, prerequisites, pushback and prospectives) u Kopenhagenu 1. ožujka 2023. godine odazvalo se preko stotinu sudionika.

Konferencija je imala u cilju pozicionirati projekte vezane uz rodnu jednakost u kontekst budućnosti rodne jednakosti, inkluzivnosti i demokratskih vrijednosti u europskoj akademskoj zajednici. Kako bi se ponudili primjeri praksi i nužnih preduvjeta za postizanje promjena u pogledu inkluzivnosti i rodne jednakosti, sudionicima su predstavljeni ciljevi, metodologija, izlazni pokazatelji te utjecaj projekta SPEAR.

U uvodnom dijelu konferencije sudionicima su se obratili profesorica Yvonne Benschop sa Sveučilišta Radboud u Nizozemskoj, SPEAR koordinatorice Eva Sophia Myers i Liv Baisner Petersen sa Sveučilišta Južne Danske, rektorica Snježana Prijić Samaržija sa Sveučilišta u Rijeci te Joanna Drake, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije.

Nakon uvodnog obraćanja, održane su četiri paralelene radionice:

  1. Dimenzija roda u (svim) istraživanjima – uvijek tamo, često zaboravljeni: Izazovi i mogućnosti – voditelji prof. Martina Schraudner s Tehničkog sveučilišta u Berlinu i prof. Tomas Brage sa Sveučilišta Lund u Švedskoj;
  2. Seksizam u akademskoj zajednici: prepoznavanje, odgovor, otpor – voditelji prof. Dalia Leinartė sa Sveučilišta Cambridge u Ujedinjenom Kraljevstvu i prof. Liisa Husu sa Sveučilišta Örebro u Švedskoj;
  3. Kako funkcionira politički aparat u Europi i kako možemo postati dio njega? – voditelji asistentica Mateja Medlobi u uredu zastupnika Predraga Matića u Europskom parlamentu i nezavisni istraživač i urednik Gionathan Lo Mascolo;
  4. Stvaranje budućnosti za inkluzivnu rodnu jednakost u vremenima višestrukih kriza: učenje iz prošlih iskustava u svrhu boljeg odgovora na izmjene i nazadovanja strukura mogućnosti – voditelji prof. Jeremy Sanders sa Sveučilišta Cambridge i prof. Mieke Verloo sa Sveučilišta Radboud.

U posljednjem dijelu konferencije održan je okrugli stol gdje su pozvani stručnjaci povezali svoje perspektive o praksama, preduvjetima, otporu i mogućnostima u pogledu budućnosti rodne jednakosti, inkluzivnosti i demokratskih vrijednosti u europskoj akademskoj zajednici. Okrugli stol je moderirala prof. Yvonne Benschop, a perspektive su izmijenili panelisti prof. Mieke Verloo, prof. Jeremy Sanders, prof. Georgi Apostolov, istraživač Gionathan La Mascolo, asistentica Mateja Medlobi, prof. Snježana Prijić Samaržija, prof. Dalia Leinartė, prof. Liisa Husu, prof. Natalija Mažeikienė sa Sveučilišta Vitolda Velikog u Litvi, prof. Martina Schraudner, prof. Tomas Brage te istraživačica Sybille Reidl s Instituta Joanneum Research u Austriji.
Konferenciju su zaključile koordinatorice Eva Sophia Myers i Liv Baisner Petersen.

Skip to content