KATEGORIJE

Održano kratko predavanje “Kako višejezičnost doprinosi zdravome starenju te koje još prednosti donosi”

09.11.2023. / vijesti / treća dob

Jučer, 8. studenog 2023. u 17. sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob izv. prof. dr. sc. Tihana Kraš održala je predavanje „Kako višejezičnost doprinosi zdravome starenju te koje još prednosti donosi“.

Višejezičnost, odnosno redovita uporaba više jezika ili dijalekata u svakodnevnome životu, vrlo je česta pojava koja donosi niz cjeloživotnih društvenih, jezičnih i kognitivnih prednosti. Usprkos tome uz nju se još uvijek vezuju nedoumice, zablude i predrasude koje mogu imati štetne posljedice za pojedinca i društvo. U predavanju će je bila riječ o čestim zabludama o višejezičnosti te najnovijih rezultata znanstvenih istraživanja koja ih opovrgavaju. Predavačica je objasnila društvene, jezične i kognitivne prednosti višejezičnosti, kako ona doprinosi zdravome starenju te zašto ju je važno poticati u svim životnim dobima te opisala temeljna načela usvajanja jezika. Istaknula se i važnost raspolaganja točnim i znanstveno utemeljenim informacijama o višejezičnosti te se ukratko predstavilo djelovanje ogranka međunarodne neprofitne organizacije Bilingualism Matters iz Edinburgha u Ujedinjenome Kraljevstvu pod nazivom Bilingualism Matters@Rijeka pri Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Tihana Kraš izvanredna je profesorica na Odsjeku za anglistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je engleski jezik i književnost te talijanski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je završila i poslijediplomski stručni prevoditeljski studij (smjer: engleski jezik). Magisterij i doktorat iz engleskoga jezika i primijenjene lingvistike stekla je na Sveučilištu u Cambridgeu u Ujedinjenome Kraljevstvu. U svojemu se znanstvenoistraživačkome radu bavi usvajanjem i obradom drugoga jezika te dvojezičnim usvajanjem prvoga jezika, usredotočujući se na gramatičke pojave u talijanskome, hrvatskome i engleskome jeziku. Objavila je brojne znanstvene radove u uglednim znanstvenim publikacijama i znanstvenu monografiju. Urednica je serije znanstvenih knjiga i članica uredničkoga odbora dvaju znanstvenih časopisa. Bila je voditeljica ili voditeljica projektnih timova na nekoliko kompetitivnih međunarodnih znanstvenoistraživačkih i znanstveno-razvojnih projekata. Na Filozofskome fakultetu u Rijeci osnovala je i vodi ogranak neprofitne organizacije Bilingualism Matters sa sjedištem u Edinburghu u Ujedinjenome Kraljevstvu pod nazivom Bilingualism Matters@Rijeka, koji se bavi popularizacijom znanstvenih spoznaja o višejezičnosti.

Skip to content