KATEGORIJE

Održano predavanje “Dostatna arhitektura” u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob

21.03.2024. / vijesti / treća dob

U sklopu programa Sveučilišta za 3. dob u srijedu, 20. ožujka u 17 sati u DeltaLabu održano je predavanje doc. art. Ide Križaj Leko Dostatna arhitektura.

Dostatna arhitektura odnosni se na arhitekturu koja za cilj ima stvaranje prostornog okvira nekog društvenog problema što je i njena jedina vrijednost. U vremenima kada je arhitektura dominantno postala financijski instrument i imovina, njena društvena vrijednost ili je izostala, ili je pala u drugi plan čak i u onim situacijama kada iza nje stoji javna institucija i javni novac.

Uz kratko predstavljanje programa Urbanih studija Sveučilišta u Rijeci, Križaj Leko je polaznike i polaznice upoznala s projektom uređenja novog prostora na Pećinama udruge CeKaDe koja vodi program Moje mjesto pod suncem. Program omogućuje djeci i njihovim obiteljima koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima sudjelovanje u aktivnostima za stjecanje znanja i vještina koje bi im inače bile nedostupne.

Predavanje je obuhvatilo primjere arhitekture koja u obzir uzima sve češće prirodne nepogode poput poplava i potresa te nudi moguća dugoročna rješenja u spomenutom kontekstu, a predstavljene su i neke od ideja spekulativnog dizajna koji odgovara na različite kataklizmičke scenarije. Po završetku predavanja polaznici i polaznice su s krova zgrade Ivexa mogli promatrati urbani okoliš grada Rijeke.

Sveučilište za 3. dob program je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela Grada Rijeke – Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života. Više informacija o programu možete naći na linku.

Skip to content