KATEGORIJE

Održano predavanje o toksičnoj muškosti

17.03.2023. / vijesti / 50UNIRI

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u petak, 17. ožujka 2023. održano je predavanje pod nazivom ”Kako nastaje toksična muškost – utjecaji popularne kulture”. Predavanje je održao bosansko-hercegovački televizijski novinar i urednik Nikola Vučić. Predavanje je održano u sklopu Festivala rodne ravnopravnosti ROAЯ, koji se održava u sklopu obilježavanja 50. obljetnice osnutka Sveučilišta u Rijeci, a kojim Sveučilište kroz predstavu, film i dijalog promiče temu rodne ravnopravnosti i jednakosti.

Toksična muškost je problem koji se tiče svih nas, a koji može imati negativne posljedice na mentalno zdravlje, međuljudske odnose i društvene norme. Kroz popularnu kulturu, uključujući filmove, TV emisije, glazbu toksična muškost pušta svoje korijenje u društvu, što može dovesti do agresije i nasilja. Važno je da se otvoreno raspravlja o ovom problemu i naglasi šteta koju toksična muškost može nanijeti. Međutim, isto tako je važno ponuditi rješenja koja promoviraju pozitivne i zdrave modele muškosti, koja podržavaju jednakost i uvažavanje različitosti. Kroz promociju ovih vrijednosti, možemo raditi na stvaranju zdravih i sretnijih zajednica, koje su utemeljene na poštivanju drugih, bez obzira na spol. U konačnici, razumijevanje toksične muškosti kroz popularnu kulturu izuzetno je važno za razvoj boljeg razumijevanja rodne ravnopravnosti i stvaranje pozitivnog društva za sve.

Predavanje je dio aktivnosti Sveučilišta u Rijeci u okviru projekta UNIGEM (Uvođenje rodno osviještenih politika u visoko obrazovanje) koji koordinira TPO fondacija iz Sarajeva, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Nikola Vučić rođen je u Mostaru 1995. Već s 20 godina postao je najmlađi voditelj Dnevnika na Federalnoj televiziji u Sarajevu, gdje je radio kao novinar i voditelj godinu dana. Godine 2016. prešao je na N1 televiziju. Autor je je niza novinarskih priloga prikazanih u programu Federalne televizije, kasnije za N1. U svojem radu obrađuje teme iz obrazovnih i kulturnih politika, izgradnje mira i ljudskih prava. Novinarstvo je za njega, kako i sam kaže ”Jedna od mogućih i važnijih formi društvenog angažmana, ali najprije objektivan pogled na društvenu svakodnevicu”. Dobitnik je Novinarske nagrada UN Women u BiH, Udruženja BH novinari i Asocijacije XY u kategoriji TV novinarstva za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja godine te Nagrade Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Priznanje za doprinos ravnopravnosti spolova, koja je Nagradu dodijelila u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Skip to content