KATEGORIJE

Održano predavanje povodom Svjetskog dana sluha

01.03.2024. / vijesti / treća dob

U četvrtak, 29. veljače 2024. uoči Svjetskog dana sluha u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob održano je predavanje doc. dr. sc. Jelene Vukelić Zašto nositi slušni aparat?. 

Oštećenje sluha može rezultirati poteškoćama u komunikaciji, što negativno utječe na socijalnu interakciju i često dovodi do socijalne izolacije pojedinaca. Izolacija posljedično može doprinijeti razvoju anksioznosti i depresije. Također, postoje dokazi koji sugeriraju da oštećenje sluha može značajno utjecati na kognitivne procese i doprinijeti pojavi demencije. Dokazana je i povezanost oštećenja sluha i padova. Padovi mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje starijih osoba, uključujući ozljede i gubitak samostalnosti. 

Predavanje fokusiralo na problematiku oštećenja sluha kod starijih osoba i nužnost korištenja slušnih pomagala. Objašnjen je način na koji čujemo zvuk te zašto se javljaju problemi sa sluhom. Prikazane su posljedice koje oštećenje sluha može imati na kvalitetu života pojedinca. Nadalje, objašnjen je način rada slušnih aparata te važnost korištenja slušnih pomagala kako bi se poboljšao životni standard, komunikacija i prevenirale dodatne zdravstvene komplikacije starije populacije.

Sveučilište za 3. dob program je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Grada Rijeke – Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.. 

Skip to content