KATEGORIJE

Predstavljena knjiga na Građevinskom fakultetu

16.12.2021. / vijesti / o sveučilištu

Jučer, 15. prosinca 2020. na Građevinskom je fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održano predstavljanje knjige ”Uvod u rad i programiranje na HP Prime kalkulatoru” autora prof. dr. sc. Ivice Kožara s Građevinskog fakulteta. Izdavači ovog sveučilišnog udžbenika su Sveučilište u Rijeci i Građevinski fakultet. Urednica izdanja je izv. prof. dr. sc. Sanja Dugonjić Jovančević, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju GF-a, a recenzenti: prof. dr. sc. Dražen Kozak sa Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu te izv. prof. dr. sc. Neira Torić Malić, prodekanica za nastavu i studente i prof. dr. sc. Boris Podobnik Građevinskog fakulteta.

Dekan Bulić čestitao je autoru na izdavanju ovog sveučilišnog udžbenika te uvodno rekao: Koliko smo upoznati, na hrvatskom jeziku ne postoji slično djelo i zato će ovaj udžbenik biti iznimno koristan našim studentima, ali i studentima drugih tehničkih struka. Aplikacija kalkulatora može se instalirati na pametne telefone, što, uz konzultiranje ovog udžbenika, predstavljam zanimljiv, suvremen i jednostavan način rada studentima. Mi, kao uprava Fakulteta, potičemo i poticat ćemo naše autore na izdavanje stručnih knjiga.

Prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić obratila se prisutnima u ime uprave Sveučilišta i rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije: Uvijek mi je drago doći na Kampus i na Građevinski fakultet. Čestitam autoru, kako osobno, tako i u ime Sveučilišta. Blizu sam inženjerske struke i mislim da se inženjerstvo uvijek mora bazirati na čvrstim dokazima, koliko god neke kvalitativnije metode bile popularnije. Ipak su kvantitativni pokazatelji bit inženjerstva, kao i matematike. Svako okretanje temeljima struke smatram vrlo bitnim, a čini mi se da je ovaj udžbenik upravo to.

Izv. prof. Dugonjić Jovančević, koja je i vodila promociju, obratila se u ime jednoga od recenzenata, koji nije mogao biti prisutan – prof. dr. sc. Dražena Kozaka. Također je naglasila najvažnije crtice iz bogate biografije prof. Kožara.

Izv. prof. Torić Malić istaknula je kako općenito o srodnoj tematici malo pisano na hrvatskome jeziku te da studenti mogu biti sretni, a Fakultet ponosan, što je ova knjiga izdana.

Prof. dr. Podobnik kazao je da je udžbenik pisan na vrlo jednostavan način i da oni koji imaju zazor od programiranja svakako to mogu, koristeći ovaj udžbenik, nadvladati.

Ne želimo da naši studenti budu samo ”vozači” softvera, već da se vrate temeljima i uče se programiranju. Želim studente naučiti algoritmizaciji i želim da uprežu moždane vijuge. Ovaj je virtualni kalkulator besplatan i može se instalirati na sve uređaje pa je studentima pristupačan, zaključio je izlaganje sam autor prof. Kožar te dodao kako je knjiga bila rezultat lock-downa u kojem smo se svi našli s početkom pandemije koronavirusa.

Skip to content