KATEGORIJE

Oformljen Gospodarski savjet Sveučilišta. Predsjednik Gordan Gledec

06.10.2023. / vijesti / sveučilište i društvo

Na prvoj, konstituirajućoj sjednici Gospodarskog savjeta Sveučilišta u Rijeci, za predsjednika je izabran prof. dr. sc. Gordan Gledec, redoviti profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Za zamjenika predsjednika izabran je g. Siniša Reljić iz poduzeća Navis Consult d. o. o.

Senat Sveučilišta u Rijeci na sjednici održanoj 23. svibnja ove godine na rektoričin je prijedlog imenovao članice i članove ovog novoosnovanog sveučilišnog tijela. Gospodarski savjet je savjetodavno tijelo Sveučilišta sa zadaćom unaprjeđenja rada Sveučilišta u području aktivnog sudjelovanja u transferu znanja i tehnologija u gospodarstvo, a posebice predlaganjem unaprjeđenja postojećih te predlaganjem novih oblika vrednovanja znanja.

Velika nam je čast što su upravo vo članovi pristali biti dijelom našeg Sveučilišta i pomoći nam u važnom aspektu suradnje s poslovnim sektorom, koju moramo unaprijediti. Pokušavamo vidjeti što kao Sveučilište možemo učiniti da budemo relevantan partner poslovnom sektoru u smislu kompetencija studenata i suradnje na projektima, ali i pomoći razvoj poslovnog sektora i industrije. Važno je pitanje i rasprava: Koliko javna sveučilišta trebaju surađivati s poslovnim i s privatnim sektorom?, istaknula je rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Želimo svojim znanjima i iskustvima pomoći Sveučilištu da ide naprijed, a mislim da ide u jako dobrom smjeru. Primjena znanosti u gospodarstvu, podizanje konkurentnosti regije, ali i cijele zemlje bit će u fokusu rada ovog Savjeta, kao i podizanje kvalitete studija kroz iskustvo privatnog sektora, naglasio je prof. dr. sc. Gordan Gledec, novoizabrani predsjednik.

Professora emerita Slavica Singer, koja vodi Nacionalni tim za istraživanje poduzetništva u Hrvatskoj naglasila je: Sveučilišta moraju shvatiti da ne žive izolirano i da uloga sveučilišta nije samo edukacija, nego istraživanje i doprinos za rješavanje problema u sredinama u kojima djeluju. Vidimo da kroz istraživanje poduzetništva da treba misliti više na mala i srednja poduzeća, koja također trebaju imati pristup istraživačkim rezultatima sa sveučilišta.

Nakon sjednice, održana je rasprava otvorena za javnost o temi ”Valorizacija znanja između javne odgovornosti i komercijalizacije”, koju su vodili prof. emerit. dr. sc. Slavica Singer, umirovljena profesorica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci.

Skip to content