KATEGORIJE

Onkološki programi prevencije u Republici Hrvatskoj

31.01.2022. / vijesti / treća dob

Ususret 4. veljače, danu kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, prof. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić, dr. med. s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 2. veljače 2022. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom ”Onkološki programi prevencije u Republici Hrvatskoj”. Predavanje će biti održano online putem platforme Zoom, a održava se u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 2.2.2022. u 17h

Mjesto: Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (Meeting ID: 839 5311 1822; Passcode: 158023)

Predavačica: Prof. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić, dr. med, Medicinski fakultet

Kontakt: ingrid.belac.lovasic@uniri.hr

Sažetak:

Maligne bolesti svojom pojavnošću i smrtnošću predstavljaju jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice. Brojni su čimbenici rizika nastanka i razvoja malignih bolesti: obiteljska anamneza, genetska predispozicija, čimbenici povezani sa stilom života (primjerice: pušenje, alkohol, nepravilna prehrana, prekomjerna tjelesna težina, nedostatna tjelesna aktivnost), izloženost zračenju, neke imunodeficijencije i lijekovi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 30% – 50% malignih tumora je moguće spriječiti. Primarna prevencija malignih tumora podrazumijeva educiranje javnosti o čimbenicima rizika za nastanak istih, uklanjanje rizika odnosno smanjenje izloženosti te očuvanje i unaprjeđenje općeg zdravstvenog stanja usvajanjem zdravih životnih navika.

Sukladno navedenom mjere primarne prevencije primjenjuju se prije nego što se bolest razvije s ciljem njezinog pravodobnog sprječavanja. Podizanje razine svijesti o navedenim čimbenicima u društvu kao cjelini kontinuiran je proces, a potrebno ga je provoditi i među zdravstvenim djelatnicima i profesionalnim skupinama koje imaju značajnu ulogu u društvu, a ujedno ga je potrebno prilagoditi i svim dobnim skupinama cjelokupne populacije. Jačanje svijesti javnosti o ulozi čimbenika rizika za nastanak malignih bolesti jedan je od ključnih koraka prema smanjenju broja novooboljelih.

Liječenje većine oblika raka uspješnije je ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju. Stope preživljavanja za niz uobičajenih sijela i vrsta raka mogu se uvelike poboljšati. Ranim postavljanjem dijagnoze i liječenjem prema najsuvremenijim spoznajama. Sekundarna prevencija stoga obuhvaća rano prepoznavanje simptoma od strane pojedinaca i postavljanje pravovremene dijagnoze od strane liječnika. S jedne strane, potrebno je informirati javnost o ranim simptomima i znakovima raka kroz zdravstvenu edukaciju, a s druge strane, osposobiti liječnike da pravilno dijagnosticiraju te simptome što je moguće ranije.

Kroz organizirane programe probirnih pregleda, to jest uz pomoć jednostavnih testova, otkrivamo preinvazivne ili rane invazivne oblike raka kod osoba bez kliničkih simptoma. Organizirani programi probirnih pregleda sastoje se od aktivnog pozivanja pojedinih skupina stanovništva na testiranje, te adekvatne organizacije probirnih programa, koji uključuju praćenje parametara kvalitete, prema odgovarajućim europskim smjernicama. Osnovni cilj probirnih pregleda je smanjiti stopu mortaliteta od raka.

O predavačici:

Prof. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić, dr. med. je predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka i Katedre za onkologiju i radioterapiju medicinskog fakulteta u Rijeci.

Skip to content