KATEGORIJE

Open Research Europe platforma

26.03.2021. / vijesti / eu projekti

Europska komisija je pokrenula Open Research Europe, izdavačku platformu za objavljivanje znanstvenih radova koja će biti dostupna svima. Na platformi će se predstavljati rezultati istraživanja koja se financiraju iz programa EU-a za istraživanje i inovacije za 2021. – 2027. Obzor Europa i njegova prethodnika Obzora 2020.

Open Research Europe omogućit će istraživačima i građanima besplatan pristup najnovijim znanstvenim otkrićima.

Platforma će doprinijeti brzom i isplativom objavljivanju otvorenih znanstvenih publikacija, a korisnicima programa Obzor 2020. i Obzor Europa olakšat će se i ispunjavanje relevantnih uvjeta financiranja koji uključuju otvoreni pristup, i to trenutačni otvoreni pristup, kako se zahtijeva u okviru programa Obzor Europa, te automatsko unošenje u repozitorij opće namjene.

Preuzimanjem nove uloge Komisija namjerava služiti kao primjer potpore otvorenoj znanosti i promicanja transparentnosti u objavljivanju radova, a integriranjem platforme Open Research Europe u Obzor 2020. i Obzor Europa uvodi novu razinu inovativnih rješenja u akademskoj komunikaciji.

Više informacija o platformi i načinu objave radova možete pronaći na sljedećoj poveznici.
Pismo Jean-Erica Paqueta, glavnog direktora Glavne uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije, možete pročitati na poveznici.

Skip to content