KATEGORIJE

Oproštaj od akademika Petra Strčića

09.07.2019. / vijesti / sveučilište i društvo

U Vijećnici Grada Rijeke održan je komemorativni skup u povodu smrti akademika Petra Strčića, istaknutog hrvatskog povjesničara i arhivista. Petar Strčić bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dugogodišnji voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli. Preminuo je 23. lipnja 2019., a četiri dana kasnije pokopan je u Krasu na otoku Krku, gdje se rodio 1936. godine.

Uz rodbinu, kolege i brojne prijatelje od akademika Strčića svojim su se govorima oprostili: tajnica Povijesnog društva Rijeka dr. sc. Maja Polić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut, dekanica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, predsjednik Skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić te akademik Daniel Rukavina u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, uz moderaturu dr. sc. Sanje Holjevac. Komemoraciji je nazočila i prorektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić.

Kao povjesničar, Strčić se uglavnom bavio poviješću zapadnog dijela Hrvatske, posebno hrvatskim narodnim preporodom u Istri i na kvarnerskim otocima te razdobljem između dva svjetska rata. Među brojnim postignućima pokojnog akademika, uz izdane radove, istraživanja, desetke knjiga, pokrenute časopise, organizirane skupove, istaknuto je Strčićevo ravnateljstvo nad Arhivom Hrvatske od 1978. do 1990. te upraviteljstvo Arhivom HAZU-a od 1990. do 2005. godine, kao i status predavača na fakultetima u Rijeci, Puli i Zagrebu. Strčić je sudjelovao u osnivanju Odsjeka za povijest pri Filozofskom fakultetu u Rijeci krajem 90-tih godina, čiji je bio i prvi pročelnik, od 2001. godine bio je voditelj Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, a bio je i dugogodišnji čelnik Povijesnog društva Rijeka.

Dobitnik je nagrade Grada Rijeke za životno djelo 2011. godine za cjelokupan doprinos unaprjeđenju i promicanju znanosti te istraživanju povijesti grada Rijeke i zapadne Hrvatske, kao i godišnjih nagrada Grada u tri navrata – 1977., 1979. i 1995. godine.

Komemoraciju su organizirali Zavod za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.

Skip to content