KATEGORIJE

Organizacija pažnje u umjetnosti i svakodnevnom životu: kako gledati na gledanje?

25.03.2022. / vijesti / treća dob

Doc. art. Nataša Antulov, s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, održat će u srijedu, 30. ožujka 2022. s početkom u 17 sati predavanje pod nazivom „Organizacija pažnje u umjetnosti i svakodnevnom životu: kako gledati na gledanje?“ Predavanje će biti održano HIBRIDNO, uživo na FFRI i online putem Zoom platforme Sveučilišta za 3.dob. Predavanje se održava u sklopu programa cjeloživotnog obrazovanja ”Sveučilište za 3. dob”.

Vrijeme: srijeda, 30.03.2022. u 17h

Mjesto: FFRI, učionica 105, 1. kat/Zoom platforma Sveučilišta za 3.dob

Direktna poveznica: OVDJE (Meeting ID: 828 7026 2346, Passcode: 256854)

Predavač: doc. art. Nataša Antulov, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Kontakt: Nataša Antulov, nantulov@apuri.uniri.hr

Sažetak:

Predavanje „Organizacija pažnje u umjetnosti i svakodnevnom životu: kako gledati na gledanje?“ obuhvaća temu pažnje, odnosno načina na koji naša pažnja funkcionira u svakodnevnici, ali i pri susretu s različitim umjetničkim formama.

Bavit ćemo se društveno- političkim promjenama koje utječu na perceptivne i afektivne karakteristike slike, bilo da je riječ o obiteljskoj fotografiji, pokretnoj slici na televiziji, slici/prizoru u kazališnoj predstavi ili nekom slikarskom remek- djelu.

Analizom različitih primjera preispitivat će se ideja Jonathana Bellera koji tvrdi da je gledanje aktivnost koju možemo prepoznati kao oblik rada, odnosno da pojedinac gledanjem sudjeluje u ekonomskim procesima kroz način na koji usmjerava svoju pažnju.

O predavačici:

Nataša Antulov, dramaturginja. Radi na Odsjeku za izvedbene umjetnosti pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje predaje kolegije iz dramaturgije izvedbe i suradničkih praksi.
Od 2015.- 2020. radila je kao kućna dramaturginja u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i u tom periodu pokrenula je projekt Peti ansambl, nastao iz programa „Kazalište narodu“. Projekt Peti ansambl temelji se na uključivanju mladih s invaliditetom u rad kazališta i umjetničkih institucija s ciljem njihove profesionalizacije i uključivanje u tržište rada.
Kao dramaturginja, surađivala je s mnogobrojnim autoricama i autorima – BADco., Oliver Frljić, Luciano Delprato, Zijah Sokolović, Franka Perković, Goran Ferčec, Andraš Urban, Igor Vuk Torbica i dr. Kao redateljica surađuje s Aleksandrom Stojaković Olenjuk na predstavama ‘Pristajanja’ i ‘Događaj koji mijenja sve’ u produkciji udruge Drugo more, te ‘Lolipop’ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc. Kao dramaturginja i scenaristkinja surađivala je s Matom Ugrinom na kratkom filmu nagrađenom Srcem Sarajeva „Sve što dolazi“, Altheom Thauberger na dugometražnom filmu „Preuzmimo Benčić“ te Dalijom Dozet na kratkometražnom filmu „Slon“.
Završila je studij dramaturgije, usmjerenje Dramaturgija izvedbe na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2012. godine. Neformalnu edukaciju stjecala je na mnogobrojnim radionicama i edukacijama u polju izvedbene i filmske umjetnosti.

Skip to content