KATEGORIJE

OSJETI IGRU U BENČIĆU!

13.12.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

Nakon otvorenja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, zatim Palače šećerane i novog stalnog postava Muzeja grada Rijeke te otvorenja jedinstvene Dječje kuće, novi ”art kvart Benčić” čeka otvorenje nove Gradske knjižnice Rijeka, ali i postavljanje jedne zanimljive umjetničke instalacije u središtu kompleksa.

Grad Rijeka polako dobiva svoj „art kvart“ u srcu grada, u bivšoj industrijskoj oazi koju lokalni stanovnici nazivaju „Benčić“. Industrijski kompleks „Benčić“ svoje početke ima u 18. stoljeću, kada je na tom dijelu riječke obale stasala Rafinerija šećera, da bi ju potom naslijedila Tvornica duhana, a potom i Tvornica motora „Rikard Benčić’“ koja je radila do 1995. godine. Danas je tzv. H-objekt iz vremena Tvornice duhana dom Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, upravna zgrada Rafinerije šećera dom je Muzeja grada Rijeke, a tzv. T-objekt iz vremena Tvornice duhana je buduća nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka. Četvrti objekt na lokaciji kompleksa „Benčić“, tzv. Ciglena kuća, otvorena je za javnost u ožujku 2021. godine pod nazivom Dječja kuća. Otvorenjem Dječje kuće, koju je projektirao riječki arhitekt Saša Randić, Rijeka je postala prvi grad u Hrvatskoj koji je izgradio golemu kuću, prekrasno uređenu, veselu i punu kreativnosti, u cijelosti namijenjenu – djeci.

Upravo zbog te filozofije programiranja Dječje kuće i u iščekivanju velikog broja najmlađih stanovnika Rijeke i okolice, kompleks „Benčić“ postat će dom još jedne prostorne instalacije. Kroz međunarodni projekt „Osjeti igru“ koji provodi Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci – DeltaLab u partnerstvu sa norveškim arhitektonskim uredom Snøhetta i norveškim centrom za dizajn i arhitekturu DOGA te uz podršku Grada Rijeke, vodeći se principima inkluzivnog dizajna osmišljena je umjetnička instalacija Sense of Balance, tematski posvećena dječjoj igri i razigranom istraživanju.

Idejno i izvedbeno rješenje instalacije osmislio je arhitektonski ured Snøhetta, na temelju kulturološkog i terenskog istraživanja te dvije kreativne radionice u kojima su sudjelovale i lokalne suradničke organizacije Društvo arhitekata Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Art-kino Croatia. Snøhetta je međunarodni ured za arhitekturu, krajobraznu arhitekturu, dizajn interijera i dizajna brendova sa sjedištem u Oslu i New Yorku te sa uredima u San Franciscu, Innsbrucku, Parizu, Hong Kongu, Adelaideu i Stockholmu. Kroz 30 godina rada, Snøhetta je osmislila neke od poznatijih svjetskih javnih i kulturnih projekata kao što su kuća norveške nacionalne opere i baleta u Oslu, nova knjižnica u Aleksandriji u Egiptu, prvi podvodni restoran u Europi, te dizajn norveških novčanica. Instalacija Sense of Balance u Rijeci bit će prvi projekt Snøhette realiziran u Hrvatskoj. 

Govoreći o projektu, Arrate Arizaga, kao predstavnica Snøhette, izjavila je:

“Sense of Balance je instalacija inspirirana dječjim crtežom, šarena i apstraktna. U ime tima Snøhette moram istaknuti koliko je bila vrijedna dosadašnja suradnja s partnerima DeltaLabom i DOGA-om prilikom osmišljavanja ove zanimljive instalacije. Ona je istovremeno otvorena te poziva svakoga da se uključi sa svojom interpretacijom, ali i složen rad koji upućuje na bogatu povijest Rijeke kao kulturnog “melting pota”.”

Iako osmišljen u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, početak realizacije aktivnosti odgođen je do početka 2021. godine zbog pandemije Covid-19. Nakon aktivnosti razmjene znanja i iskustava između hrvatskih i norveških partnera i suradničkih organizacija, konačno je u rujnu 2021. godine finalizirano idejno rješenje instalacije. Instalacija je planirana u prostoru Parka Benčić, neposredno uz buduću zgradu Gradske knjižnice Rijeka, koje je oboje, kao i Dječju kuću, projektirao arhitekt Saša Randić. Službeno otvorenje očekuje se krajem travnja 2022. godine, uz popratni javni i edukativni program u organizaciji DeltaLaba.

Projekt “Osjeti igru”, vrijedan 150.000,00 EUR, financiran je sredstvima koje osiguravaju Island, Lihtenštajn i Norveška putem EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma – Fonda za bilateralne odnose (EEA grants and Norway Grants), uz nadzor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH.

Skip to content