KATEGORIJE

Otvoren 17. Festival znanosti

11.04.2019. / vijesti / o sveučilištu


ponedjeljak, 8. travnja 2019.

U Vijećnici Grada Rijeke danas, 8. travnja 2019. održano je svečano otvaranje 17. Festivala znanosti, koji će ove godine na više od 30 lokacija biti održan kroz čak 170 različitih događanja. Festival organizira Udruga ”Zlatni rez” u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, PGŽ-om i Gradom Rijekom.

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković, inače zaposlena na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci, navela je kako je tema ovogodišnjeg Festivala ”Boje”. Zahvalila je partnerima Sveučilištu u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci na potpori. ”Ove se godine uključilo čak 15 sastavnica Sveučilišta, 17 škola i 22 vrtića. Ove se godine Festival vraća i na ‘staro mjesto’, a to je Hrvatski kulturni dom na Sušaku, mjesto uz koje mnogi povezuju Festival”, kazala je Mikulić Crnković te pozvala građane da se pridruže događanjima, posebno onima na sveučilišnom Kampusu.

”Ove žene, kao i one prethodne, nose ovu organizaciju, koja stoji na ponos našega grada i Sveučilišta. Sjajno to radite, samo naprijed, a Sveučilište će vas uvijek podupirati”, obratila se članicama Organizacijskog odbora rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. ”Vrlo je interesantno kako tema ”Boje” može pokriti cijeli niz znanosti i disciplina od prava, ekonomije do matematike… zaista širok spektar. U ovo vrijeme ignoriranja kao stava, promovirati znanost iznimno je važno. Iako smo možda pomislili da je znanost stekla položaj koji se neće preispitivati, danas smo nažalost svjedoci da nije tako. Moramo se i dalje ili ponovno boriti za znanost”, naglasila je rektorica, citirajuće neke od objava na društvenim mrežama, koje poručuju organizatorice: ”Zemlja nije ravna ploča; Globalno zatopljenje je dokazano; Evolucija je činjenica” itd. Rektorica je završila sa željom da uspješnim radom svima te da ovogodišnji Festival privuče što više posjetitelja, posebice mladih.

Petar Mamula, zamjenik župana, prenio je pozdrave i čestitke Primorsko-goranske županije i župana Zlatka Komadine.

Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika prenio je čestitke i pozdrave Grada Rijeke i gradonačelnika mr. sc. Vojka Obersnela te službeno proglasio Festival otvorenim.

Raspored događanja dostupan je na facebook stranici Festival znanosti Rijeka i na mrežnim stranicama Festivala znanosti.

Skip to content