KATEGORIJE

Otvoren 19. Festival znanosti s temom ”Kultura znanosti”

10.05.2021. / vijesti / sveučilište i društvo

”Ovo je jedna od manifestacija koju Sveučilište u Rijeci stalno podupire uz Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju, kao jednu od manifestacija važnu za naš grad, prvenstveno orijentiranu na mlade. Rijeka je grad mladih, a Sveučilište je to koje želi ovaj grad upoznati sa znanošću”, rekla je danas prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, prilikom otvorenja 19. Festivala znanosti.

Zamjenik gradonačelnika Rijeka Marko Filipović proglasio je Festival je otvorenim: ”Protekla je godina bila obilježena pandemijom, tijekom koje je došlo do izražaja sve ono što znanstvenici samozatajno rade. Ovdje se najbolje vidi suradnja svih aktera: Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci, koje je jedno od najpropulzivnijih sveučilišta ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire. Grad Rijeka je uvijek podupirao Festival znanosti i nastojimo biti okrenuti znanju i na tome graditi našu budućnost”.

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Rijeka izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković istaknula je zadovoljstvo što je Festival znanosti doživio svoj 19. rođendan, unatoč svim problemima u organizaciji uzrokovanih epidemijom koronavirusa: ”Udruga Zlatni rez je suradnji s brojnim suorganizatorima i uz pokroviteljstvo Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije pripremila bogat program, koji uključuje više od 100 događanja”.

Otvorenju je nazočila i mr. sc. Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za znanost i obrazovanje Primorsko-goranske županije.

19. Festival znanosti bit će održan od 10. do 15. svibnja 2021. s glavnom temom ”Kultura znanosti”.

„Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti? Etimološki riječ kultura dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti. Upravo kroz ovogodišnju temu ‘Kultura znanosti’ na razuman način nastojimo komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja“, ”pita” se ovogodišnji Festival.

Ovogodišnji Festival je također različit od svih onih u razdoblju 2003.-2019. (18. Festival, onaj u 2020. godini, bio je održan jedino u Rijeci). Zbog trenutne epidemiološke situacije, koja je slična onoj u prošloj godini, velika većina događaja će se odvijati online (moći će se pratiti na web stranici Festivala znanosti), dok će za događaje koji se odvijaju uživo (Kampus Trsat, Prirodoslovni muzej Rijeka te ostali događaji navedeni u programu) biti potrebna prethodna najava zbog ograničenog broja posjetitelja.

Ove će godine biti održan do sada najbogatiji program, u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”. Tijekom trajanja Festivala, u prijepodnevnim satima, od 12 do 14 sati te od 17 do 19 sati poslijepodne, na Korzu će se odvijati razni programi kojima će se popularizirati znanost.

Cjelokupan program festivala dostupan je na mrežnim stranicama Festivala znanosti.

Informacije o Festivalu mogu se dobiti i na infoštandu Festivala znanosti na Korzu od 5. do 14. svibnja 2021. od 10 do 16 sati.

Skip to content