KATEGORIJE

Otvoren 22. Festival znanosti u Rijeci

22.04.2024. / vijesti / znanstvenici

U Dječjoj kući u Art-kvartu u ponedjeljak, 22. travnja 2024. otvoreno je 22. izdanje riječkog Festivala znanosti s temom ”Inteligencija”. Festival je službeno otvorio riječki gradonačelnik Marko Filipović, a okupljenima su također obratili: prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Gordan Jelenić, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković u ime domaćina te u ime Organizacijskog odbora izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić i ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr. sc. Željka Modrić Surina. Festival se u Rijeci održava od ponedjeljka do subote, 22. do 27. travnja 2024.

Bitno je da se na Sveučilištu u Rijeci bavimo znanošću, ali i da kontinuirano upoznajmo javnost s time što radimo. Želimo znanost učiniti zanimljivom svim naraštajima naših građana, a posebno djecu i mlade zainteresirati za znanost, istaknuo je prorektor Jelenić.

U ime Centra za promociju i popularizaciju znanosti Sveučilišta u Rijeci i Udruge ”Zlatni rez” obratila e prof. Mikulić Crnković: Zahvaljujem Primorsko-goranskoj županiji, gradu Rijeci, Sveučilištu u Rijeci koji su pokrovitelji Festivala, kao i Zakladi Sveučilišta u Rijeci i Udruzi ”Universitas” koji nas podupiru od samih početaka. Ove nas godine očekuje više od 100 događaja na 30 različitih lokacija.

Prostor naše Knjižnice držim idealnim za održavanje događaja ovakvoga tipa, jer ovo je javni prostor kojem građani imaju pristup, a nadam se da će, kao i što je i svake godine Festival dobro posjećen, tako biti i ove. Teme svake godine pomno odabirete, uvijek su aktualne i zanimljive, naglasio je ravnatelj Cvjetković.

Dr. Modrić Surina obratila se i u ime župana Zlatka Komadine i PGŽ-a, ali i kao članica Organizacijskog odbora Festivala: Sve je veća odgovornost na nama koji sudjelujemo u organizaciji i sve je teži zadatak pronalaženje adekvatnih tema, s obzirom na turbulentna vremena u kojima živimo. Ponosni smo što se Festival proširio i na okolne gradove i općine- Slavimo zajedno znanost u ovome tjednu!

Iznimno mi je drago vidjeti da riječki Art-kvart funkcionira upravo onako kako je i zamišljen: kao mjesto susreta i ugodnog boravka naših građana. Od djece do umirovljenika – svatko može pronaći ponešto za sebe u bogatom programu ovog Festivala. Festival je također i idealan primjer kako jedinice lokalne uprave, akademska zajednica i civilni sektor mogu uspješno surađivati, kazao je gradonačelnik Filipović te proglasio Festival i službeno otvorenim.

Program Festivala dostupan je OVDJE.

Facebook stranica Festivala: https://www.facebook.com/festivalznanostirijeka?ref=embed_page

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Festival traje tjedan dana i svake godine se u tome tjednu održavaju brojna predavanja, tribine, radionice, izložbe itd., a sve u cilju edukacije mladih i građana i popularizacije znanosti.

Osim u Rijeci, Festival se održava još u dvadesetak gradova diljem Hrvatske. Ovogodišnji Festival znanosti u Rijeci ima više od 100 događanja koja će se održavati na više 30 lokacije, a bogati program namijenjen je svim dobnim skupinama. Javna popularna predavanja održavat će se u popodnevnim satima u Gradskoj knjižnici Rijeka u Art-kvartu. Javna će se predavanja moći pratiti i uživo na YouTube kanalu Festivala znanosti. Na istome će kanalu ostati i snimke predavanja. I ove će se godine u Dječjoj kući održavati radionice u vrijeme trajanja predavanja koje su namijenjen djeci svih dobi.

Ove će se godine ponovo održati i bogat program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”.

Svoja će vrata u tjednu Festivala otvoriti otvoriti i brojne sastavnice Sveučilišta u Rijeci. Izdvajamo ”Otvoreni dan Tetragon”, koji će biti održan u utorak, 23. travnja na Kampusu. Manifestacija obuhvaća velik broj različitih aktivnosti: predavanja, radionice, igrokaze, kratka znanstvena izlaganja…

Skip to content