KATEGORIJE

Otvoren Institut kralja Sedžonga u Rijeci

19.09.2022. / vijesti / međ. suradnja

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci, u ponedjeljak, 19. rujna 2022. održana je ceremonija svečanog otvorenja riječke podružnice južnokorejskog Instituta kralja Sedžonga. King Sejong Institute vodeći je brend instituta za učenje i poučavanje korejskog jezika u inozemstvu. S radom je započeo 2007. godine, a od lipnja 2022. postoje 244 podružnice u 84 zemlje diljem svijeta, s više od 81 tisućom polaznika. Riječka podružnica Instituta pružat će integrirane i standardizirane informacije i usluge za učenje korejskog jezika te ponuditi pravi doživljaj raznolikosti korejske kulture. Predavači, izvorni govornici korejskog jezika, držat će nastavu prema standardiziranom nastavnom planu i programu, što će svim polaznicima uvelike olakšati učenje. Predviđeno trajanje tečaja je 10 do 12 tjedana, a Institut u Rijeci s radom će početi u prvom tjednu listopada sa satovima osnova korejskog jezika i kulture te taekwondoa, tradicionalne korejske borilačke vještine. 

Ceremoniji su nazočili brojni uvaženi gosti iz Republike Koreje, korejskog Veleposlanstva, sa Sveučilišta u Rijeci te partnerskih ustanova, a prigodne govore održali su:

  • Nj. E. Sung-Wook Hong, veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj
  • prof. dr. sc. Seong Keun Yi, rektor Ženskog sveučilišta Sungshin
  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
  • Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke

Između Sveučilišta u Rijeci i obrazovnih institucija u Koreji postoji dugogodišnja i plodna povezanost i partnerstvo. Pod vodstvom rektora akademika Daniela Rukavine daleke 2008. godine uspostavili smo suradnju između Sveučilišta Hankuk (Južnoslavenski studiji) i Sveučilišta u Rijeci. Taekwondo akademija Sveučilišta u Rijeci svečano je otvorena u lipnju 2016. u nazočnosti predsjednika Chungwona Chouea i u suradnji sa Svjetskim taekwondo nsavezom i Pohang University of Science and Technology. Tijekom svojeg sam mandata imala zadovoljstvo blisko surađivati ​​s Korejskom zakladom, koja je uključivala i donaciju knjižnice Sveučilištu u Rijeci. Imala sam nevjerojatnu priliku posjetiti Seul 2018. zajedno s istaknutom delegacijom od 20 znanstvenika iz cijelog svijeta. Uvijek ću pamtiti to putovanje i gostoprimstvo korejskog naroda. Bogata povijest i kultura Koreje, živopisno akademsko i poslovno okruženje te istinsko poštovanje prema učiteljima i obrazovanju bili su ono što me se najviše dojmilo. Također, zajedno s Korejskim veleposlanstvom u Hrvatskoj imala sam priliku planirati nekoliko znanstvenih diplomatskih događaja; bili smo domaćini predavanja, okruglih stolova, prezentacija… Suradnja sa Ženskim sveučilištem Sungshin, koja je započela 2020., uvelike je unaprijedila ovo izvrsno partnerstvo. Potpisali smo Memorandum o razumijevanju i bili smo oduševljeni što smo ugostili bivšu rektoricu SWU- a prof. dr. sc. Bo Kyung Yang i njezine kolege. Iznimna nam je čast što je na našem Sveučilištu osnovan Institut kralja Sedžonga i što se već više od 60 ljudi prijavilo na početni tečaj korejskog jezika i kulture, a što ukazuje na interes naših sugrađana za korejski jezik i kulturu, istaknula je u svojem obraćanju rektorica Prijić Samaržija.

Ovakve su prigode najbolji dokaz da razvijanje grada na temeljima društva znanja nije moguće bez bogate tradicije i kvalitete našeg Sveučilišta. Sveučilište je svih ovih godina bilo ključni akter u stvaranju kvalitetnih i traženih mladih stručnjaka. Nastaviti biti društvo znanja danas je jedan od najvažnijih smjerova na razvojnom putu Rijeke, putu koji je potaknut brojnim građanskim inicijativama i volonterskim aktivnostima usmjerenim upravo na daljnji razvoj Rijeke kao moderne, otvorene, multikulturalne zajednice. Studirati u Rijeci znači imati izvrsne profesore i najbolje uvjete za obrazovanje i zato mi je drago što se naš grad u posljednjih dvadesetak godina čvrsto opredijelio za razvoj i podršku obrazovanju, znanju, znanosti i novim tehnologijama. Također, ove godine slavimo 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Republike Koreje pa mislim da je ovo savršen trenutak za otvaranje King Sejong Instituta, naglasio je gradonačelnik Filipović.

Veleposlanik Hong istaknuo je kako je oduševljen Riječkim karnevalom, koji je posjetio ove godine prvi puta, a koji je iznimno održati po ljeti, umjesto krajem zime. Ovo su značajni diplomatski pomaci. Nadamo se da će Riječani zavoljeti korejski jezik i kulturu, zaključio je.

Videovezom obratio se i čestitao i veleposlanik Republike Hrvatske u Seulu Nj. E. dr. sc. Damir Kušen.

Ponosni smo što otvaramo Institut i na na ovom obećavajućem i rastućem Sveučilištu, kazao je rektor Yi, te zahvalio rektorici Prijić Samaržiji, prorektorici Žuvić, kao i ambasadorima.

Direktor Odjela za poslovanje King Sejong Instituta g. Jongkwon Jeong uručio je ploču s nazivom Instituta prorektorici za studije, studente i osiguravanje kvalitete prof. dr. sc. Marti Žuvić, koja je imenovana i direktoricom Instituta te joj uručio ploču s nazivom Instituta.

Nakon svečane ceremonije uslijedio je obilazak prostora na Kampusu, koji su Institutu dodijeljeni na korištenje.

Skip to content